Tienduizenden in de rij voor laatste blik op Mandela

Opnieuw schietpartij op Amerikaanse school
december 14, 2013
NPS-parlementariër Pigot biedt excuses aan maar stapt nog niet op
december 14, 2013
Show all

Tienduizenden in de rij voor laatste blik op Mandela

Naar schatting honderdduizend Zuid-Afrikanen hebben gisteren in Pretoria in de rij gestaan om een laatste glimp op te vangen van het lichaam van Nelson Mandela, dat voor de derde en laatste dag opgebaard lag in het Uniegebouw in Pretoria. Ongeveer eenderde van de menigte moest echter teleurgesteld naar huis terugkeren. De kist van Mandela werd in de middag opgehaald en naar een militair hospitaal gebracht. Vandaag wordt de held van de strijd tegen de Apartheid overgevlogen naar Qunu in de Oostelijke Kaapprovincie, waar hij opgroeide en wordt morgen (zondag) begraven.

Honderden mensen juichten en sommigen begonnen te zingen toen de lijkstoet het regeringscentrum in Pretoria verliet. Veel mensen stonden uren in een lange rij die zich door een open veld slingerde naar de bussen die de gelukkigen onder hen naar Mandela zouden brengen.  Het lichaam van Mandela lag sinds woensdag opgebaard. Steeds grotere menigten kwamen om hem nog één keer te zien. Ongeveer zeventigduizend mensen konden vrijdag aan de baar voorbij trekken, zei regeringswoordvoerster Phumla Williams. Kort voordat de kist van Mandela werd weggehaald drongen enkele honderden mensen door een afzetting.

Ze renden naar het Uniegebouw en konden pas na een paar honderd meter door politieagenten worden ingehaald en tegengehouden. Eerder had een menigte een door de politie gesloten hek omvergeduwd. Verscheidene mensen gingen in het gedrang onderuit en liepen verwondingen op. Om de alsmaar uitdijende mensenmassa in goede banen te kunnen blijven leiden, sloot de regering rond het middaguur de parkeerplaatsen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.