The Brothers pakken 3de Makhan Chor

Zusjes Alfonsdorp waren thuis-situatie beu
maart 14, 2017
Nederlandse scholieren leren van Suriname
maart 14, 2017
Show all

The Brothers pakken 3de Makhan Chor

The Brothers uit Commewijne heeft maandag voor de derde keer op rij de Makhan Chor competitie gewonnen. Het is gelukt om negen tegenstanders weg te houden van ‘hun’ beker. De Sitara Malhoe wisseltrofee is met man, macht, methodiek en snelheid tot hun eigendom gemaakt. De Makhan Chor is voor de vijfde keer gehouden en vormt net zolang het hoogtepunt van de Phagwaviering in de Palmentuin.

De winnende groep bestaat uit ruim vijftig man, verreweg de grootste groep. Het was heel makkelijk om een menselijke toren te vormen. In 14 seconden was de groep bij de pot die zes meter boven de grond hing.

Makhan Chor (boterdief) vindt zijn oorsprong in de Hindoeleer. De God Krishna was in zijn jonge jaren verzot op roomboter (makhan). Het goedje werd op verschillende manieren bewaard, maar hij kwam er toch altijd bij, hoe ver en hoe hoog deze ook was weggezet.

Dinesh Malhoe van Ra-Ni Entertainment heeft het spel in 2013, na ruim vijftig jaren geherintroduceerd tijdens de viering van Phagwa in de Palmentuin. Zijn grootvader Sitari Malhoe heeft in het verleden de sport in Saramacca georganiseerd.

Het aantal deelnemers wordt elk jaar groter en steeds diverser. Opvallend dit jaar was de deelname van Chung Fa Foei Kon, Naks Kaseko Loco en het Nationaal Leger. Saramacca heeft met drie teams meegedaan. Groep Calcutta heeft de eer van het district gered door de tweede plaats te bemachtigen. De Palmboys van Leidingen eindigen op de derde plaats.

Comments are closed.