SVJ veroordeelt behandeling fotojournalist Derby

10 Mobiel – Jerry Williams – 24 mei 2018
mei 24, 2018
Vlijter eindigt seizoen als zesde en tweede plek beker
mei 24, 2018
Show all

SVJ veroordeelt behandeling fotojournalist Derby

Kijkt uit naar onderzoek naar optreden politie

 

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) veroordeelt in een dinsdag uitgegeven verklaring de behandeling die fotojournalist Regillio Derby vrijdag kreeg van de politie. Hij zou op hardhandige wijze zijn aangepakt in Abrabroki waar de politie bezig was verdachten aan te houden. Daarnaast zouden foto’s die Derby heeft gemaakt, door een agent zijn gewist van zijn camera.

 

“De SVJ komt tot een voorlopige conclusie, dat burgerrechten zoals persvrijheid, recht op een menswaardige behandeling, het eigendomsrecht en het recht op intellectueel eigendom in het geding zijn geweest. Het beperken of schaden van deze rechten wordt veroordeeld. De SVJ kijkt uit naar het resultaat van het aan haar toegezegd onderzoek door het KPS, in hoeverre manschappen zich aan deze mensenrechtenschendingen hebben schuldig gemaakt”, luidt een passage uit de verklaring.

 

De journalistenvereniging wijst er tot slot van de verklaring op, “dat dat elke aantasting of het in het geding brengen van burgerrechten als zeer ernstig wordt opgevat door de internationale gemeenschap en Suriname doet dalen op de World Press Freedom Index”.

 

Derby heet inmiddels aangifte gedaan bij de afdeling OPZ. Hij heeft daarbij aangegeven dat hij geen strafrechtelijke vervolging wenst van de agenten die hem onheus hebben behandeld. Hij eist slechts publiekelijke excuses.

Comments are closed.