SURINAMERS GENOEMD IN PANAMA PAPERS

Terugroepwet uit 2005 vandaag op operatie tafel in DNA
mei 10, 2016
Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) vandaag ontvangen door president Desi Bouterse
mei 10, 2016
Show all

SURINAMERS GENOEMD IN PANAMA PAPERS

In de geruchtmakende Panama Papers duiken ook de namen van mensen in de Surinaamse zakenwereld op onder wie enkele heel bekende. Henri G. K en  Patrick R. P, respectievelijk ex-topman van een zwaarmaterieelbedrijf en president-commissaris in de energiesector zijn twee prominenten die in de maandag vrijgegeven confidentiële gegevens van meer dan 200.000 offshorebedrijven voorkomen.

De data is gepubliceerd door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Verder zijn ook Diane F.,  Jerrel Max K.T.,  Yao M.,  Ian T.,  ene meneer R (slechts een letter) en ene  M.A.H (alleen familienaam) genoemd. Contactgegevens en adressen van de personen in de landen waar ze wonen, zijn niet gepubliceerd. De Ware Tijd heeft acht actieve offshorebedrijven ontdekt die gelinkt zijn aan personen in Suriname.

Drie bedrijven, alle met een link naar China of Taiwan, zijn opgedoekt. Van de nog actieve bedrijven zijn vier opgericht in 2010 en in 2014, 2012, 2008 en 2002 elk één. De meeste bedrijven zijn op gezet in het Caribische belastingparadijs Britse Maagdeneilanden. Het bedrijf van Patrick R. P. heeft een vestigingsadres in Parijs, Frankrijk. De ondernemingen zijn met tussenkomst van het Panamese advocaten en adviesbureau Mossack Fonseca opgezet.

Financiële informatie wordt niet openbaar gemaakt. Het ICIJ hoopt dat met het openbaar maken van de database het publiek verder zal graven waardoor mogelijke corruptie via de offshorebedrijven aan het licht gebracht kan worden.

De publicatie van een deel van de gegevens in april zorgde wereldwijd voor grote opschudding. De premier van IJsland is als gevolg van het schandaal afgetreden, omdat hij belangen heeft bij bedrijven die in de Panama Papers zijn genomend. Ook de premier van Engeland kwam onder vuur omdat hij aandelen heeft in een bedrijf van zijn vader dat ook gebruik heeft gemaakt van de diensten van Mossack Fonseca bij het oprichten van offshorebedrijven in de belastingparadijzen.-.

Comments are closed.