Suriname zet stap richting ratificatie Minamata-verdrag

Medische zending poli brownsweg weer open
juni 15, 2017
Bloedbank dankt donoren op Wereld Bloed donoren dag
juni 15, 2017
Show all

Suriname zet stap richting ratificatie Minamata-verdrag

Strijd tegen kwikgebruik voortgezet; projectbestuur geïnstalleerd

In de Royall Ballroom van Torarica heeft het Nationaal Instituut voor Milieu en Onderzoek in Suriname (Nimos) gisteren het Minamata-projectbestuur geïnstalleerd. Het bestuur moet toezicht houden op een drietal projecten die Suriname moet uitvoeren, voordat het Minamata-verdrag, waarin landen zich hebben gecommitteerd het gebruik van kwik uit te bannen, kan worden geratificeerd.

Behalve de kleinschalige goudwinning, die bekend staat om het kwikgebruik, wordt ook in kaart gebracht in welke andere producten het metaal voorkomt. Daarnaast wordt ook de wetgeving in Suriname met betrekking tot kwikgebruik geëvalueerd. Deze processen goed begeleiden, om uiteindelijk te komen tot ratificatie, is de belangrijkste taak van het projectbestuur, zegt Nimos-directeur Cedric Nelom.

Nimos-directeur Cedric Nelom. In het bestuur zitten vertegenwoordigers van de Anton de Kom universiteit, het Kabinet van de President, de ministeries van Handel, Industrie en Toerisme en Natuurlijke Hulpbronnen, Macamboa, de UNDP en het Nimos. Het Minamata-verdrag is aangenomen in Kumamoto (Japan) op 10 oktober 2013 en wordt op 16 augustus 2017 wettelijk bindend voor partijen die het hebben geratificeerd. Het verdrag is inmiddels ondertekend door 128 landen, terwijl 57 het hebben geratificeerd.

Comments are closed.