10 Mobiel – Peter Waterberg – 17 maart 2020
maart 17, 2020
Today In Pop History – 17 maart 2020
maart 17, 2020
Show all

Suriname vs. Coronavirus (Covid-19):

-21 personen getest; 1 positief, 19 negatief, 1 resultaat wordt afgewacht
-Aantal quarantaineplaatsen nu op 250
-Al 53 personen in thuisquarantaine; slechts mogelijk onder strikte voorwaarden
-Financial Rescue Package van de overheid alleen voor hulpbehoeftigen
-Cubaanse artsen zullen niet worden getest
-Controle aan de westgrens verscherpt
-Elf gevallen van coronavirus in Frans-Guyana
-Dodental corona in Nederland bijna verdubbeld na 19 nieuwe sterfgevallen
-Buitengrenzen Schengen dertig dagen dicht; Meer landen sluiten hun grenzen
-Heel Frankrijk in ‘lockdown’
-EU steekt 80 miljoen euro in Duits bedrijf dat aan coronavaccin werkt
-WHO tegen Europa: neem de meest drastische maatregelen

Het aantal besmette personen met het coronavirus (covid-19) staat nog altijd op één (1). Dat werd maandagavond duidelijk op de dagelijkse persconferentie van de regering. In totaal zijn er tot nu toe 21 personen getest op besmetting met het virus, zegt Jerry Slijngaard van het NCCR.

Inmiddels is het aantal quarantaineplekken uitgebreid naar 250, zegt Vicepresident Ashwin Adhin. Tegen het einde van de week moet dat aantal tweeduizend zijn. Er zijn diverse locaties geïdentificeerd om personen in quarantaine te houden. Naast het zorghotel, gaat het onder andere om de Ismay van Wilgen Sporthal, de Anthony Nesty Sporthal en het voormalig Flamboyant Park. Afhankelijk van het aantal beschikbare plekken, zullen de repatriëringsvluchten worden uitgevoerd.

De mogelijkheid bestaat nu ook voor ingezetenen die worden teruggehaald, om thuis in quarantaine te gaan, hetzij onder strikte voorwaarden. Indien die worden geschonden worden, zal de betreffende persoon verplicht elders in quarantaine worden ondergebracht. Er zijn momenteel 53 personen thuis in quarantaine. Er wordt vanaf nu voorkeur gegeven aan het afzonderen van mensen thuis. Maandagmiddag zijn de 16 personen die in Marowijne, in het Marwina Ziekenhuis in quarantaine waren, naar huis verplaatst. Zij zitten thuis de afzonderingsperiode uit.

De overheid komt gestrande Surinamers in het buitenland financieel tegemoet. Adhin deelt mee dat de overheid gaat opdraaien voor voeding en verblijf van de gestrande landgenoten. De ‘Financial Rescue Package’ is echter alleen voor de meest hulpbehoeftigen benadrukt hij.

Er komt voor Suriname nog meer hulp uit het buitenland, te weten Cuba. De 50 artsen en specialisten uit Cuba die vrijdag aankomen, hoeven echter niet eerst twee weken in quarantaine, omdat Cuba geen high risk gebied is, zegt Cleopatra Jesserun, directeur Volksgezondheid.

De controle op en langs de Corantijnrivier, de grens met Guyana, is ook opgevoerd. Dit heeft de districtscommissaris van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe, maandag tijdens een ontmoeting met journalisten gezegd. Er wordt ook een extra controlepost opgezet nabij de Clarasluis. Ook bekijken de autoriteiten de situatie van binnenkomende vissersboten, vaak met een Guyanese bemanning, en de lijndienst tussen Apoera aan Surinaamse kant en Oreala aan de Guyanese kant.

In buurland Frans-Guyana zijn tot en met maandag elf gevallen van het coronavirus vastgesteld. Vijf in Saint Laurent-du-Maroni en de overige zes in Kourou en de hoofdstad Cayenne. Dat zegt de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly, tegen de redactie van de Ware Tijd. Geen van de geïnfecteerden is in het ziekenhuis opgenomen. Ze zijn afgezonderd en hun contact met anderen is beperkt. Scholen en de universiteit, restaurants, discotheken, winkels en bars zijn gesloten in het buurland. Alleen zaken die levensmiddelen verkopen en apotheken mogen openblijven.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 1705. Inmiddels zijn in het land 43 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. “De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.

In Europa worden er steeds strengere maatregelen genomen in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus. De buitengrenzen van het Schengengebied gaan vanaf dinsdagmiddag twaalf uur ’s middags Nederlandse tijd, acht uur ’s morgens Surinaamse tijd, voor zeker dertig dagen dicht. Dat maakte de Franse president Emmanuel Macron maandagavond bekend. De Franse president maakte verder bekend dat heel Frankrijk voor minstens twee weken in volledige lockdown gaat. Mensen mogen alleen de straat op met speciale documenten waarop toestemming is verleend; anders riskeren zij een boete tot 135 euro. Zij mogen alleen nog de straat op voor ‘essentiële activiteiten’ zoals boodschappen doen en naar werk gaan. Ook worden er checkpoints opgezet in het land.

Een deel van de Schengenlanden heeft ook de binnengrenzen al gesloten, zoals Tsjechië, Polen, Slowakije en delen van Duitsland. Eerder maandag besloten ook onder meer Canada, Rusland, Maleisië, Spanje, Chili en Guatemala hun landsgrenzen te sluiten. Het exacte tijdstip en de precieze voorwaarden verschillen per land.

Wereldwijd zijn er tot en met dinsdagochtend in totaal ruim 145.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. Meer dan vijfduizend mensen zijn bezweken aan COVID-19.

De Europese Unie steekt 80 miljoen euro in CureVac, een Duits biotechbedrijf dat aan een vaccin tegen coronavirus werkt en waarvan de afgelopen week werd gezegd dat de Amerikanen het zouden willen overnemen. De Europese Unie en grootaandeelhouder Dietmar Hopp, liet maandag weten dat er mogelijk in de herfst al een vaccin is. Het bedrijf wil in juni beginnen met klinische tests. ls CureVac erin slaagt een vaccin te produceren, mogelijk miljoenen vaccindoses tegen lage kosten kunnen worden geproduceerd. Overal in Europa zijn bedrijven momenteel bezig met de ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erop aangedrongen dat in heel Europa „de meest drastische maatregelen” worden genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. „Elk land, zonder uitzondering, moet de meest drastische maatregelen nemen om de dreiging van het virus te stoppen of af te remmen”. Italië een platform voor knowhow bij de bestrijding van de epidemie. Het land was het eerste in Europa dat werd getroffen door het virus. Intussen zien veel Italiaanse deskundigen het hoogtepunt van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in hun land naderen. Het aantal besmettingen zal daarna minder snel gaan stijgen, aldus de bestrijdingscoördinator voor de zwaar getroffen regio Lombardije.

Comments are closed.