Kerstpakketten voor Inheemse dorpen
december 26, 2013
DOE: Leven volgens God’s plan
december 26, 2013
Show all

Suriname vijfde rijkste van Caricom

Suriname is het vijfde rijkste land van de vijftien landen tellende Caricom. Met een inkomen per hoofd van de bevolking van 8.480 US dollars. Bahamas bezet de eerste plaats gevolgd door Trinidad en Tobago, St. Kitts en Nevis, Antigua en Barbuda op respectievelijk plek twee, drie en vier. Dat staat in het World Development Report 2014 van de Wereldbank.

Bahamas dankt zijn welvaart voornamelijk aan de toerismesector die meer dan 60 procent van het bruto nationaal inkomen binnenhaalt en meer dan de helft van de bevolking emplooi biedt, gevolgd door de financiële sector die goed is voor ongeveer 15 procent. Het per capita inkomen in Bahamas bedraagt 21.280 US dollars en in het olierijke Trinidad is dat 14.440 US dollars.

De bauxietsector is voor Suriname nog steeds een sterke inkomstenbron, maar intussen dragen de aardolie- en goudindustrie veel meer bij aan de economische zelfstandigheid, stelt de Wereldbank. Ook de rijst- en bananenexport dragen een substantieel deel bij aan het nationaal inkomen en is de eco-toeristische sector veelbelovend, meldt de bank verder. Suriname die in 1995 lid werd, is het op een na(Haïti 2002) jongste lid van de Caricom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.