Suriname verwerpt verklaring VS en EU-landen

RO traint ontwikkelingswerkers binnenland
december 3, 2019
10 Mobiel – Yves Verwey – 3 december 2019
december 3, 2019
Show all

Suriname verwerpt verklaring VS en EU-landen

-Beschuldigt VS, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en -Nederland van inmenging in interne aangelegenheden

– Buza stelt integriteit Surinaamse rechterlijke macht ter discussie

De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland bemoeien zich met de interne aangelegenheden van Suriname. Dit stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een persbericht, naar aanleiding van de verklaring die de landen vrijdag gezamenlijk uitgaven, nadat de krijgsraad vonnis had gewezen in het 8-decemberstrafproces. Maandag hebben de Chefs de Poste van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland in een diplomatieke nota ontvangen van Buitenlandse Zaken, waarin hun handeling wordt verworpen.

“Internationaal aanvaarde regels en principes, zoals vervat in onder anderen het Handvest van de Verenigde Naties, alsmede het Verdrag van Wenen inzake het Diplomatiek Verkeer, verbieden iedere vorm van inmenging in interne aangelegenheden van soevereine staten”, luidt een passage in het persbericht.

In het persbericht stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken de onafhankelijkheid en integriteit van de Surinaamse rechterlijke macht ter discussie. Volgens Buza zou het genoegzaam bekend zijn het 8-decemberstrafproces een politiek proces is. Buitenlandse Zaken stelt verder dat “de Surinaamse Regering zich niet laat dicteren in nationale aangelegenheden” en “wil met klem erop wijzen dat op basis van internationaal aanvaarde regels en normen, van iedere diplomatieke vertegenwoordiging wordt verwacht zich te onthouden van elke handeling welke een politieke beïnvloeding zou kunnen inhouden”.

Comments are closed.