Suriname tast in duister over houding Aruba in kwestie Insel Air

Dagbladen overzicht 23 september
september 23, 2014
Update: Artsen in actie om deel hogere inkomsten RGD
september 23, 2014
Show all

Suriname tast in duister over houding Aruba in kwestie Insel Air

Kwestie vandaag op agenda bij Luchtvaart en adviescommissie

Suriname is volgens Gerard Brunings, presidentieel adviseur voor de luchtvaartsector in Suriname, volledig in het ongewisse, over de houding van Aruba, in de kwestie Insel Air. Deze kwestie draait volgens Brunings om een puur procedureel administratieve zaak, waaraan ook Suriname zich dient te houden. Volgens de luchtvaartadviseur moet Insel Air slechts een zogenoemde Air Operators Certificate(AOC) overleggen. Dit document geeft aan dat Aruba van hun lokale Luchtvaartautoriteit, toestemming heeft, om de route Aruba-Paramaribo vice versa te mogen onderhouden.

 

Dit document moet Insel Air Aruba aan onze luchtvaartautoriteit CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname), overleggen, waarna die op hun beurt een zogenoemd Foreign Operators Approval(FOA) kunnen verstrekken. Dit houdt in dat Insel Air ook toestemming heeft van Suriname, om te mogen vliegen op de rechtstreekse vliegroute.

 

Dat is volgens Brunings de enige procedure die gevolgd moet worden. Hij zegt zelfs dat de Transportminister van Aruba, Otmar Oduber, geen blaam treft. Hij heeft wel zijn huiswerk gemaakt. Het is Insel-Air die zijn eigen zaak ophoudt, herhaalt Brunings. Hij vermoedt daarom dat Insel Air nog geen toestemming heeft verkregen van de lokale luchtvaartautoriteit, omdat hij hierover nog geen bericht van CASAS heeft ontvangen.

 

Brunings zegt dat Suriname gehouden is de juiste procedure te volgen, om niet het risico te lopen door de internationale Luchtvaart Autoriteit(ICAO) op de vingers te worden getikt. De Luchtvaart onderhandelings- en adviescommissie komt vandaag bijeen om onder andere, over de kwestie Insel Air Aruba te praten, deelt Brunings aan Radio 10 mee. Het betreft volgens de luchtvaartadviseur een reguliere bijeenkomst van de commissie, dat niets te maken heeft met het ultimatum vanuit Aruba.

 

Brunings ligt niet wakker van het ultimatum, omdat Suriname correct handelt. Voor zover Brunings weet is er sinds er sprake is van een ultimatum van Arubaanse zijde, geen overleg geweest tussen de beide Transportministers over deze zaak. Vandaag moet duidelijk worden hoe deze zaak zich verder zal ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.