Suriname moet beslissen over schrappen doodstraf

Verscherpte veiligheidsmaatregelen op Zanderij
februari 11, 2014
Concept Reglement Vos-Scholen is af
februari 11, 2014
Show all

Suriname moet beslissen over schrappen doodstraf

Suriname moet vóór 10 oktober besluiten of de doodstraf wordt geschrapt uit het  Wetboek van Strafrecht.  In het laatste kwartaal van dit jaar moet Suriname zich uitspreken over de doodstraf op de volgende VN-Algemene Vergadering.  In 2012 hebben 111 landen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gestemd voor een wereldwijde moratorium op de doodstraf. Suriname heeft zich toen van stemming onthouden.

Een parlementaire delegatie heeft vorig jaar in Genève, Zwitserland, tijdens de conferentie voor de afschaffing van de doodstraf verklaard, dat Suriname de doodstraf voor 10 oktober 2014 uit zijn Wetboek van Strafrecht zal verwijderen.  Suriname heeft sinds 1927 de doodstraf niet meer toegepast, maar die staat nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Het ontwerp van het aangepaste Wetboek van Strafrecht, waarin de doodstraf wordt uitgesloten, ligt bij de Staatsraad. Na goedkeuring van de raad, moet De Nationale Assemblee zich buigen over dit document.

Om de Surinaamse regering over te halen de afschaffing van de doodstraf goed te keuren, praten voormalig president van Zwitserland, Ruth Dreifuss en het Britse parlementslid Greg Mulholland deze week met de Surinaamse autoriteiten. Dreifuss zit in de Internationale Commissie tegen de doodstraf. Tijdens hun bezoek zullen Deifuss en Mulholland de regering aanmoedigen, een positief advies uit te brengen op het aangepaste document. Bron: starnws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.