Suriname krijgt eerder dan gepland olie-industrie op zee

Inkomsten Staatsolie als onderpand gegeven op internationale kapitaalmarkt
augustus 3, 2020
Minister Sewdien inventariseert meest urgente problemen in rijstsector
augustus 3, 2020
Show all

Suriname krijgt eerder dan gepland olie-industrie op zee

De toekomst van Suriname ziet er na 2023 rooskleurig uit, indien de prognoses voor de olie-industrie uitkomen. Volgens berekeningen van Staatsolie Maatschappij Suriname zal Suriname over een paar jaren 500 tot wel 750 miljoen Amerikaanse dollar per jaar mogen bijschrijven aan inkomsten uit de offshore-industrie. Na de ontdekking van een derde olieveld, Kwaskwasi-1, lijkt het verantwoordelijk om vervroegd over te gaan op een ontwikkelingsfase van het eerste olieveld, Maka Central-1.

Aldus Agnes Moensi-Sokowikromo, waarnemend directeur van Staatsolie over de ontwikkeling van Maka Central-1 door de Apache en Total.

De totale kosten voor de ontwikkelingsfase zullen ruim 6 miljard Amerikaanse dollar bedragen. Staatsolie is volledige partner en komt in met USD 1,5 miljard.

De hamvraag is hoe dit bedrag bij elkaar geraapt zal worden.

Een optie is volgens waarnemend-directeur Moensi om een deel van de Surinaamse belangen in Maka Central-1 af te staan aan Apache in ruil voor de financiering. De laatste ontdekking, Kwaskwasi-1, blijkt nu al het grootste olieveld te zijn dat er tot nu toe is aangetroffen voor de kust van Suriname en Guyana. In het eerste kwartaal van het volgend jaar zal de omvang officieel worden bekendgemaakt. Aan de hand van beoordelingen van de Guyanese olievelden en de voorlopige schattingen van Maka Central-1  is het bijna zeker dat Kwask-kwasi minimaal één miljard barrels olie herbergt.

Comments are closed.