Suriname krijgt ‘CSI Lab’ voor DNA-sporenonderzoek

Suarto Moestadja over het aantal vrije dagen in ons land
maart 16, 2014
Naks houdt muziekkamp en tournee naar Albina en St.Laurent
maart 16, 2014
Show all

Suriname krijgt ‘CSI Lab’ voor DNA-sporenonderzoek

Justitie Suriname krijgt een eigen laboratorium voor DNA-sporenonderzoek. Dit zegt ons politiewoordvoerder Inspecteur Humprey Naarden, in de marge van de historische oplossing van levensberovingszaak Goudland in Nickerie. Het is de eerste keer in de Surinaamse geschiedenis dat een misdrijf via DNA-sporenonderzoek is opgelost. Het sporenonderzoek wordt echter, vanwege het ontbreken van een laboratorium in Suriname, nog gedaan in samenwerking met Justitie van bevriende landen, waaronder Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Inspecteur Naarden bevestigt dat op dit moment een laboratorium in aanbouw is, waarbij Justitie in de toekomst zelf in staat zal zijn DNA-sporenonderzoek te verrichten.

De politie beschikt volgens Naarden ruimschoots over expertise voor het onderzoeken naar en het veiligstellen van DNA sporen. Er wordt intussen stelselmatig gewerkt aan de middelen die nodig zijn om het laboratoriumonderzoek uiteindelijk zelf te kunnen doen. Daar is de bouw van het laboratorium onderdeel van, zegt Naarden. 

Het DNA-onderzoekslaboratorium kan volgens Naarden niet snel genoeg komen, omdat DNA-onderzoek een vrij kostbare zaak is, zeker nu het nog buiten Suriname moet gebeuren. Waar het CSI-lab komt te staan en binnen hoeveel tijd het af zal zijn, kon Naarden ons om strategische reden nog niet prijsgeven. Hij laat dat naar eigen zeggen over aan de bevoegde autoriteiten, die de samenleving ter zijner tijd zullen informeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.