Suriname wordt in het buitenland geprezen om de concrete stappen die worden ondernomen om de doodstraf te schrappen. Het land wordt zelfs opgeroepen het voortouw te nemen om de rest van het Caribisch Gebied ook zover te krijgen. “Het streven om tegen 10 oktober van dit jaar de doodstraf uit ons Wetboek van Strafrecht verwijderd te hebben, zal worden waargemaakt.” Dat deelden parlementariërs Ruth Wijdenbosch en Ricardo Panka mee tijdens de twaalfde algemene vergadering van de Wereldcoalitie tegen de Doodstraf (WCADP) zaterdag in Puerto Rico.
De streefdatum is op 10 oktober 2013 bekendgemaakt in Genève door een parlementaire delegatie bestaande uit André Misiekaba (NDP), Chandrikapersad Santokhi (VHP), Walter Bonjaski (AC) en Wijdenbosch (NPS). Volgens volksvertegenwoordiger en deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, is De Nationale Assemblee (DNA) al zover om het Wetboek van Strafrecht op maar liefst driehonderd punten te wijzigen. Het schrappen van de doodstraf is onderdeel van de vele veranderingen.
Tijdens de sessie in Puerto Rico is vastgesteld dat 1.722 gevangenen wereldwijd op executie in gevangenissen zitten te wachten. In het Caribisch Gebied zijn dat er 36. St. Kitts en Nevis heeft van de regio voor het laatst de doodstraf in 2008 uitgevoerd. Daarvoor deden de Bahama’s in 2000 en Trinidad en Tobago in 1999 dat nog.
Suriname heeft zich in 1987 gecommitteerd aan het Verdrag van San José dat de doodstraf verbiedt. Echter, deze ultieme straf is formeel nog niet afgeschaft. De doodstraf is in Suriname voor het laatst in 1927 uitgevoerd, toen Nicodemus Charles Apatoe verhangen werd.