Suriname in potentie derde grote leverancier van sukade

Dagbladen overzicht 16 februari
februari 16, 2015
KTPI definitief uit samenwerking met V7
februari 16, 2015
Show all

Suriname in potentie derde grote leverancier van sukade

Suriname kan snel uitgroeien tot de derde grote leverancier van gekonfijte sukade, naast de Amerika en Nederland. Dit werd duidelijk bij de officiele opening van de Suriname Candied Fruits (SCF) fabriek, door president Desi Bouterse. Het bedrijf in Saramacca verwerkt op grote schaal sukade, papaja, ananas en gember tot hoogwaardige producten voor nationaal gebruik en export.

Het Staatshoofd liet blijken sterk onder de indruk te zijn van hetgeen hij in een rondleiding voorgeschoteld kreeg, van SCF directeur Ruud Souverein. Een demonstratie van het verwerkingsproces en een proeferij van de eindproducten stonden op programma. Sukade is het hoofdproduct van SCF.

In 2009 werd begonnen met de herintroductie van de sukadeteelt in Suriname. Na een zoektocht dwars door het land, werden een paar planten gevonden in Groningen en op een proefstation van LVV. Van die paar bomen zijn er nu 9000 gereproduceerd. LVV zorgt voor de vermeerdering.

Er is ruim 1.5 miljoen euro geïnvesteerd. Een derde daarvan is subsidie uit Nederland, de rest komt van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) en Canada. Van de ruim 25 familiekwekerijen die leveren aan de sukadefabriek, zijn er 13 gecertificeerd. Het bedrijf wil naar 100 kwekerijen, liet directeur Souverein weten aan de president. Maar eerst moet de titel op de grond van enkele kwekerijen worden geregeld. President Bouterse zegde concreet toe dit te zullen oplossen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.