Black Lives Matter (Dood George Floyd):
juni 4, 2020
MMC Nickerie ook gereed voor opvang COVID-patiënten
juni 4, 2020
Show all

Suriname in Lock Down:

-Aantal Covid-19 besmettingen stijgt naar 74; 64 actieve cases
-Nog zeker 500 Surinaamse repatrianten in Nederland
-KLM haalt zaterdag groep Nederlandse ingezetenen op
-Ambassadeur Joly: Situatie aan Franse zijde onder controle
-Dc Pinas schond mogelijk Burgerlijke Uitzonderingstoestand
-Banken passen dienstverlening aan

Het aantal actieve cases van personen met het coronavirus Covid-19 is woensdag gestegen naar 64. In totaal zijn er 74 personen in Suriname positief getest op het coronavirus. In de strijd om de verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, geldt er vanaf donderdagavond (vanavond) zes uur een algehele lockdown. Vicepresident Ashwin Adhin deed die aankondiging woensdagmiddag.

Op de reguliere persconferentie van het Covid-19 Management Team werd duidelijk dat er nog minstens vijfhonderd ingezeten in Nederland wachten om teruggehaald te worden. Gezien de situatie op dit moment in Suriname, is het nog niet duidelijk wanneer de groep kan worden gerepatrieerd. De KLM haalt zaterdag wel een groep Nederlandse ingezeten op in Suriname, zei Danielle Veira, voorzitter van het Management Team.

Op de persconferentie kwam ook het hardnekkige gerucht rond districtscommissaris Yvonne Pinas van het ressort Boven-Saramacca aan de orde. De burgermoeder van het Matawai-gebied is positief getest op COVID-19. Gesuggereerd wordt dat Pinas zich niet heeft gehouden aan de regels. De dc zou illegaal naar Frans-Guyana zijn overgestoken en is vervolgens besmet teruggekeerd. Terug in Suriname heeft Pinas mogelijk een aantal personen hebben besmet. Om helderheid in de zaak te brengen legde Radio 10 het vraagstuk voor aan het COVID-19 Management Team:

En terwijl in Suriname de Covid-19 teller alsmaar stijgt, lijkt de situatie in buurland Frans-Guyana in de grensstreek onder controle. Dat zegt de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly. Het buurland kent dagelijks ongeveer 25 nieuwe Covid-19 gevallen. Echter, in St. Laurent zijn er tot nu ‘slechts’ vijf positieve gevallen gemeld, de laatste op dinsdag.

Joly is positief over de manier waarop Suriname het Covid-19 virus tot nu toe aanpakt. Met name het besluit om de grens te sluiten, noemt de diplomaat goed. In Frans-Guyana was de aanpak iets anders en heeft het virus zich vooral bij de grens met Brazilië, in Saint Georges, snel verspreid.

Antoine Joly, de ambassadeur van Frans-Guyana in Suriname. Naar aanleiding van de lock-down hebben de commerciële banken besloten de deuren te sluiten voor het publiek. Besloten is ook om de dag opnamelimiet tijdelijk terug te brengen naar duizend Surinaamse dollar. Dit meldt de Surinaamse Bankiersvereniging woensdagavond in een persbericht. Het SRD-verkeerd tussen de banken vindt normaal voortgang, zegt de vereniging ver. Voor internationale betalingen, moeten cliënten contact opnemen met hun eigen bank. Essentiële dienstverleners kunnen op afspraak grote kasstortingen doen op het hoofdkantoor van de banken en in Nickerie, tussen tien uur ‘s morgens en één uur ’s middags. 10.00 uur en 13.00 uur.

Comments are closed.