PL- Jowoblok mikt op twee zetels in Commewijne
februari 12, 2020
Sportverslagen – 12 februari 2020
februari 12, 2020
Show all

Suriname heeft er 10 notarissen bij

Suriname, in het bijzonder de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB) en het Hof van Justitie (HvJ), heeft er tien nieuwe notarissen bij. Het is voor het eerst voorgekomen dat er een aantal van 10 notarissen in één keer is beëdigd. Dit door toedoen van de onlangs afgekondigde notariswet die verder regels bevat met betrekking tot de uitoefening van het ambt van notaris. Volgens waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks voorziet de nieuwe wetgeving in een variëteit aan verregaande verordende bevoegdheden voor de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB). Zo is het mogelijk dat bij niet naleving van de geldende reglementen de notaris, behalve door de cliënt, ook door de beroepsorganisatie voor het tuchtcollege kan worden gebracht.

Waarnemend hof-president Iwan Rasoelbaks. Maandag zijn Akash Punwasi, Cher Marchand, Nandini Lalaram, Marion Cadogan-Boetius, Gerlynn Oord, Maureen Pinas, Anneke Chin-A-Lin, Lynden Ferdinand, Shirley Sewradj en Shavita Mahadewsing beëdigd tot notaris. Het aantal notarissen is met deze benoemingen gekomen op een aantal van 30. Rasoelbaks vindt dat de instelling van een tuchtcollege voor notarissen prioriteit verdient.

Procureur-Generaal (pg) Roy Baidjnath Pandy, die de beëdiging ook bijwoonde, wees het tiental op de verantwoordelijkheden en juridische aspecten die zijn gekoppeld aan het ambt van notaris. Hij haalde specifiek ook aan dat een notaris internationaal wordt aangemerkt als ‘een poortwachter’. Het is diens plicht ongebruikelijke transacties te melden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties; zodoende een bijdrage leverend aan het indammen van activiteiten binnen het kader ‘money laundering’.

Comments are closed.