Suriname en Nederland wisselen weer ambassadeurs uit

Meer personeel en voertuigen nodig in strijd tegen chikungunya
september 25, 2014
Nummerplaat herkenningssysteem politie cruciaal bij aanpak verkeerscriminaliteit
september 26, 2014
Show all

Suriname en Nederland wisselen weer ambassadeurs uit

Diplomatieke relatie na bijna twee jaar hersteld

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname zal op het hoogste niveau hersteld worden.

Dit betekent dat zowel Suriname als Nederland zich weer door ambassadeurs zullen laten vertegenwoordigen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname (Winston Lackin) en Nederland (Frans Timmermans) donderdagmiddag besproken in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

 

In een donderdagmiddag uitgegeven persbericht wordt het ministerie van Buitenlandse Zaken bevetigd dat president Desi Bouterse heeft besloten de Nederlandse zaakgelastigde Ernst Noorman agrement te verlenen en als ambassadeur in Suriname te erkennen. Dit besluit zou volgens Buitenlandse Zaken op 8 september zijn genomen. Dit besluit is mede ingegeven door de historische banden, de toename van het personen- en zaken verkeer tussen de beide landen en de wens van beide volkeren, staat in de persverklaring. De Nederlandse regering heeft al in december 2013 het verzoek tot erkenning van Noorman gedaan.

 

Het is nog niet bekend wie ambassadeur namens Suriname in Nederland wordt. Sinds 1 september functioneert Lucretia Redan als zaakgelastigde. Zij verving Chantal Doekhie in die functie. “Suriname zal op korte termijn over gaan tot de voordracht van een Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur in Den Haag”, luidt een passage uit het persbericht.

 

De Nederlandse minister Timmermans heeft gezegd dat hij in zijn nieuwe functie als Commissaris van de Europese Unie, graag een bezoek wil brengen aan Suriname. “Minister Lackin zegt dit voorgenomen bezoek te verwelkomen”, luidt de afsluitende passage in het persbericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.