Suriname dreigt nog steeds met terugtrekking handelsverdrag EU

President IDB op bezoek bij minister Hoefdraad
maart 13, 2019
Nationaal Leger krijgt nieuwe leiding
maart 13, 2019
Show all

Suriname dreigt nog steeds met terugtrekking handelsverdrag EU

30th Session of the ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. Statement by the Commissioner with responsibility for international cooperation and Development

Beraadslagingen met partners woensdag begonnen in Roemenië

In Roemenië begint woensdag de 53ste parlementaire sessie van de Afrikaanse, Pacifische en Caribische landen. De Nationale Assemblee wordt er vertegenwoordigd door Paul Somohardjo, Rudolf Zeeman en Andre Misiekaba die de delegatieleider is en de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de ACP-EU. De ACP-parlementen zullen de komende dagen spijkers met koppen slaan om een gezamenlijke strategie te finaliseren omtrent de handelsrelaties met de Europese Unie. De EU legt een aantrekkelijk bod op tafel, maar vraagt daartegenover ook exclusiviteit in relatie tot andere handelsblokken. Voor Misiekaba zijn deze Economische Partnerschapsovereenkomsten, EPA ’s, een nieuwe vorm van kolonialisme. Hij vindt dat de voormalige moederlanden via de handel greep proberen te krijgen op zwakkere economieën zoals de ACP-landen. Deze zijn niet opgewassen tegen het financieel- en handelsoverwicht van het rijke Europa. Surinaamse producenten kunnen zich niet terugvinden in de zienswijze van Andre Misiekaba. Er zijn een aantal sessies geweest om over het verschil van inzicht te praten, maar partijen liggen nog ver uit elkaar.

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) die niet de mening is toegedaan dat Suriname ratificering van de EPA’s aan zich voorbij moet laten gaan. Momenteel genieten Surinaamse exporteurs preferente voordelen voor de export naar Europa. Het niet ratificeren van EPA ’s zal tot gevolg hebben dat ze de Europese markt niet langer tegen concurrerende prijzen kunnen betreden.

Comments are closed.