Surinaamse journalistenvereniging veroordeeld spotprent vicepresident

Magic 10 – 29 augustus 2020
augustus 29, 2020
Meer dan 25 miljoen besmettingen wereldwijd
augustus 30, 2020
Show all

Surinaamse journalistenvereniging veroordeeld spotprent vicepresident

Keurt mediaboycot door regering af

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) noemt de karikatuur van ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk ‘afkeurenswaardig’. In een officiële persverklaring laat de vereniging weten zich aan te sluiten bij het algemeen sentiment dat de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting onder geen beding aangewend moeten worden voor het aanwakkeren van rassensentimenten in de samenleving.

Als gevolg van de spotprent hebben politieke partijen ABOP en PL besloten Rapar Broadcasting Network (RBN) inclusief Dagblad Suriname (DBS) te boycotten. Dit is volgens hen een gepaste manier om hun afkeuring en verontwaardiging te laten merken.

De SVJ wil de politieke organisaties erop wijzen dat ‘dit niet de manier is om over te gaan tot de orde van de dag’, schrijft voorzitter Carla Boetius. Des te meer omdat in het besluit is opgenomen dat ook de ministers uit zowel ABOP als Pertjajah Luhur de boycot zullen toepassen.

De journalistenvereniging wenst te benadrukken dat ‘nimmer geaccepteerd zal worden dat boycot als pressiemiddel door regeringsautoriteiten wordt aangewend. Er is volgens de organisatie voldoende ruimte om middels overleg of juridische stappen gemaakte fouten te corrigeren. Naast het feit dat door een boycot arbeidsplaatsen in het geding kunnen komen, moet het duidelijk zijn dat staats- of overheidsaangelegenheden geen eigendom zijn van de regering of van politieke partijen die deel uitmaken van een toevallige regeringscoalitie.   De Vereniging roept daarom op tot de-escalatie en vraagt alle betrokken partijen om emotionele handelingen te parkeren.

Comments are closed.