Surgold-Newmont gouddeal getekend

Stuwadoors bieden De Nationale Assemblee petitie aan
november 23, 2013
Econoom Panneflek: Suriname doet er goed aan economie te diversifiëren
november 23, 2013
Show all

Surgold-Newmont gouddeal getekend

De goudovereenkomst tussen Suriname en Surgold/Newmont. Door Newmont wordt ruim US$ 270 miljoen geïnvesteerd in het Merianproject en heeft de multinaional 80% aandeel in Surgold. Er is een haalbaarheids- en milieustudie verricht die Surgold ter beschikking zal stellen aan minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Na goedkeuring zal de raad van bestuur van Newmont besluiten of er verder geïnvesteerd zal worden in de goudmijn.

 

Dit zei Adriaan van Kersen, vicepresident Guiana Shield Newmont Mining Corporation & managing director Surgold, vrijdagavond bij de ondertekening van de overeenkomst. Net als minister Hok wees Kersen op de lange onderhandelingen die door twee commissies, onder twee regeringen zijn gevoerd. Hok zei dat Suriname nu voor 25% deelneemt in de op te zetten mijn, terwijl de vorige regering een deelname van 15% was overeengekomen. De bewindsman legde uit dat president Desi Bouterse een grotere participatie wilde hebben, omdat uiteindelijk Suriname een eigen goudmijn wenst op te zetten en de kennis en ervaring kan opdoen in de deal met Surgold.

 

Kersen deelde mee dat Newmont in 2004 door Alcoa werd benaderd voor partnerschap. Toen was de goudprijs beneden de US$ 500 per troy ounce. Tijdens de onderhandelingen in 2008 klom de prijs naar US$ 900. In 2011 tijdens de tweede ronde van onderhandelingen werd een piek bereikt rond de US$ 1900 per troy ounce. Nu is de prijs US$ 1243. De Surgold topman zei dat de goudprijs grillig is en niet voorspelbaar. Hij houdt rekening met een lagere goudprijs de komende drie jaren. Wat Newmont wel in de hand heeft, is volgens hem een kundige bedrijfsvoering en de kosten die wereldwijd beheersbaar worden gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.