Suralco operaties en Afobakka stuwdam mogelijk per 1 juli in Surinaamse handen

Hangjongeren kwestie ook bron van zorg ministerie Onderwijs
maart 18, 2015
Niemand veroordeelt in proces Bouterse vs. Santokhi
maart 18, 2015
Show all

Suralco operaties en Afobakka stuwdam mogelijk per 1 juli in Surinaamse handen

Alcoa draagt mogelijk per 1 juli aanstaande haar operaties over aan de Staat Suriname. Ook de Brokopondo-overeenkomst wordt mogelijk beëindigd. Daarbij zal ook de Afobakka Stuwdam dus in handen komen van de Staat. Alcoa, nu nog eigenaar van Suralco, heeft vandaag aangekondigd dat zij haar aluinaarde raffinagecapaciteit bij Suralco, zal verminderen met meer 443.000 m³ ton per jaar, wat neer komt op een afname van meer dan 30 procent, naar een actieve capaciteit van 881.000 metrieke ton per jaar. Het bedrijf voert gesprekken met de regering om de Suralco-operaties over te dragen aan een Surinaamse entiteit.

 

Dit staat in een gezamenlijke verklaring van de regering en Alcoa die eerder vandaag is gemailt naar de pers. Hiermee komt mogelijk een eind aan de geruchten die ontstonden toen VHP-voorzitter Chandrikapersad Santhoki publiekelijk zei, dat Alcoa zijn operaties in Suriname per 1 juli zou sluiten. Het is niet duidelijk waar en wanneer de besprekingen tussen de regering en Suralco plaatsvinden en de pers heeft vooraf ook geen informatie hierover ontvangen.

 

Er zijn geen recente financiele cijfers bekend van de Suralco maar het is publiekgeheim dat het bedrijf in moeilijk weer zit. Uit de verklaring is ook nog niet duidelijk geworden wat het lot wordt van de 700 personen, de contracters niet meegerekend, die momenteel in dienst zijn van de Suralco.

 

In de gezamenlijke verklaring zeggen de regering en Alcoa dat de vermindering van de capaciteit naar verwachting op 30 april compleet zal zijn. “Het verminderen van de productie van de raffinaderij en de mijnactiviteiten van bekende bauxiet reserves zal een langere levensduur van de operatie mogelijk maken, terwijl wij met de regering van Suriname blijven samenwerken aan de transactie “, zegt Bob Wilt, president van Alcoa Global Primary Products. Suralco wordt geconfronteerd met een uitdagende internationale markt, beperkte bauxiet reserves en het ontbreken van een lange termijn energie-oplossing.
De Alcoa is wereldwijd bezig zijn raffinagecapaciteit te herzien. Na diverse sluitingen in de regio en de jongste in Australië, is het de beurt aan Suriname. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.