Suralco  moet volgens overeenkomsten milieuafval opruimen

DNA gaat aan de slag: Behandeling ontwerpstaatsbegroting 2018 in voorbereiding
oktober 3, 2017
WFU overweegt actie van campus naar MWI te verplaatsen
oktober 3, 2017
Show all

Suralco  moet volgens overeenkomsten milieuafval opruimen

Er worden aparte afspraken gemaakt met Alcoa over hoe om te gaan met het ontmantelen van de opstallen van Suralco. Dit heeft waarnemend president Ashwin Adhin vrijdag in De Nationale Assemblee gezegd bij het uitspreken van de jaarrede. Suralco moet volgens de milieuovereenkomsten het schadelijke milieuafval opruimen. Het herstel van uitgemijnde gebieden is in aparte overeenkomsten vastgelegd.

De Milieuorganisatie Milieuwatch heeft onlangs aandacht gevraagd voor het ontmantelen van de plant van de bauxietmaatschappij. Ze wijst erop dat daarbij asbest vrij zal komen. Deze stof is gevaarlijk voor de gezondheid. De organisatie wil onder meer weten of volgens de internationale milieunormen de verwerking ervan zal plaatsvinden en waar het zal worden gedumpt.

Jetty Polanen van Milieuwatch zegt dat ze heeft geprobeerd met Suralco contact te krijgen, maar dat is niet gelukt. Ook de Ware Tijd heeft geen verantwoordelijke van het bedrijf kunnen spreken. Volgens Eric Wekker, directeur-eigenaar van Amos Milieu Techniek BV Suriname, het enige in Suriname gespecialiseerde bedrijf voor het professioneel verwijderen van asbest, maakt Milieuwatch zich terecht zorgen om deze kwestie. Het probleem is niet zozeer dat er ontruimd moet worden of dat het schadelijke materiaal vrijkomt, maar wel het gemis van nationale wetgeving waaraan de ontruimer zich moet houden.

Als er geen wetgeving is krijgen we vrijwel zeker te maken met wat er in andere landen, vooral de ontwikkelingslanden, plaatsvindt. De bedrijven denken vaak dat het toch maar om een klein land gaat zonder regels en controle. Asbest opruimen is een zeer moeilijk, arbeidsintensief en duur proces”, zegt Wekker. Zelf is zijn bedrijf niet benaderd door Suralco, maar wel door een buitenlands bedrijf om te assisteren bij de opruiming. Vernomen wordt dat het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling Suriname, wel in contact is met de Suralco over de ontmanteling van de opstallen van het bedrijf. Of in de gesprekken specifiek over het opruimen van asbest is gesproken is niet bekend.

Comments are closed.