90 Seconden – 14 mei 2022
mei 14, 2022
Ook Brunswijk in het geweer tegen hoge transactiekosten commerciële banken
mei 16, 2022
Show all

Stroom wordt 25% duurder

Achaibersingh : Regering overlegt met IMF over gefaseerde verhoging stroomtarieven

De tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (IMF) moeten deze maand de op basis van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 25% de lucht in gaan.

“Het is een feit dat zo een verhoging veel effecten zal hebben. De regering voert daarom op dit moment gesprekken met het IMF om deze verhoging gefaseerd in te voeren om zo de impact voor de consumenten te beperken”. Dit deelde minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning vrijdag mee in De Nationale Assemblee.

Ook bekijkt de regering nu de mogelijkheid om een zogenaamde Lifeline tarief te introduceren. “Hierbij zal de mogelijkheid bestaan om op maandbasis een bepaalde hoeveelheid kWh stroomverbruik gratis te ontvangen. De details hiervan worden binnenkort bekendgemaakt”, zei Achaibersing.

Een andere kwestie die speelt is wat de juiste kostprijs is van de EBS. Hier is veel discussie over geweest. Deze vraag moet ook beantwoord worden vanuit de optiek van mogelijke efficiëntie verbeteringen die binnen de EBS mogelijk zijn. Het bureau Ernst & Young heeft de opdracht gekregen een doorlichting van de EBS uit te voeren. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat de kostprijs is, maar ook wat de besparingsmogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Het IMF programma loopt goed volgens Achaibersing. Alle maatregelen binnen het programma zijn in uitvoering.

Comments are closed.