Strafpleiters Dino: ‘Terreuraanklacht ongeldig’

Medebewindsbeschikking moet realisatiegraad ministeries verhogen
maart 31, 2014
Vandaag in het Verleden
april 1, 2014
Show all

Strafpleiters Dino: ‘Terreuraanklacht ongeldig’

De terreuraanklacht tegen Dino Bouterse is ongeldig. Dat stellen zijn advocaten in een communiqué. “Op grond van schending van de ‘doctrine of specialty’ eist de verdediging dat de tenlastelegging van aan terrorisme gerelateerde activiteiten wordt afgewezen.”

De ‘doctrine of specialty’, schrijft voor dat verdachten die uitgeleverd worden, alleen vervolgd en gestraft mogen worden voor overtredingen waarvoor uitlevering is aangevraagd en ingewilligd. De uitlevering van Bouterse werd alleen gevraagd op basis van de aanklacht ‘deelname aan internationale drugshandel’. “Het gerechtshof heeft op grond van de ‘doctrine of specialty’ geen jurisdictie om Dino Bouterse gerechtelijk te vervolgen voor de later toegevoegde aanklacht van ondersteuning van terrorisme”, stellen de juristen in hun verweer.

Aangevoerd wordt dat ten tijde van het verzoek tot uitlevering de verdachte zich buiten het grondgebied van de VS bevond. Panama is in augustus 2013 tot arrestatie en uitlevering overgegaan op basis van misleidende informatie, verschaft door de verantwoordelijke autoriteiten van de VS. Gesteld wordt dat de hoofdaanklacht met een nieuw feit is aangevuld op 7 november 2013, namelijk ‘ondersteuning van een internationale terroristische organisatie’. Hierdoor valt deze buiten de scope van de arrestatie en uitlevering van 29 augustus 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.