Straatnaamwijzigingen rond 260 jaar Vredestraktaten

Sportverslagen – 14 september 2022
september 14, 2022
Koersenfront vertoond flinke verstoring
september 15, 2022
Show all

Straatnaamwijzigingen rond 260 jaar Vredestraktaten

-Afobakaweg wordt Avobakaweg met een ‘v’

-Weg naar Pokigron veranderd in Gaaman Agbagó-weg

260 jaar geleden sloten de Saamaka en het koloniaal bestuur in Suriname vrede door middel van het ondertekenen van vredestraktaten. Om dit feit anno 2022 een plek te geven zullen twee straten een naamswijziging ondergaan. De eerste gaat om de Afobakaweg die formeel zo zal heten. Het wordt al jaren zo genoemd, maar het was niet geformaliseerd. Er zal wel een kleine aanpassing plaatsvinden in de naam; de ‘f’ in Afobaka zal worden vervangen door de ‘v’. Daarmee krijgt het een Saamakaanse betekenis met een verhaal erachter.

De tweede wegstrekking die een officiële naamsverandering zal ondergaan is een gedeelte van de Brownsweg vanaf de afslag naar Pokigron. Ingaande morgen (vrijdag) zal het de Gaaman Agbagó-weg heten; de Saramaccaanse naam van de legendarische Jozef Daniel Aboikoni

Humphry Jeroe van de Stichting Saamaka Daka (Dag van de Saramaccaners). Hij praat over twee wegen die een naamswijziging zullen ondergaan in verband met de herdenking van de ondertekening van de vredestraktaten, tussen de Samaaka en het koloniaal bestuur 260 jaar geleden. Het gaat om de Afobakaweg en de weg naar Pokigron.

Comments are closed.