Storm Maria ontwikkelt zich komende dagen tot krachtige orkaan

13-jarige inbreker aangehouden; kompanen voortvluchtig
september 18, 2017
President Peru benoemt nieuw kabinet na motie van wantrouwen
september 18, 2017
Show all

Storm Maria ontwikkelt zich komende dagen tot krachtige orkaan

Premier Sint Maarten zegt dat mariniers niets deden aan plunderingen

”Nederlandse mariniers keken toe bij de plunderingen en deden niets.” Dat zegt premier William Marlin van Sint Maarten vandaag in een interview met NRC. Marlin weerspreekt verwijten aan het adres van zijn regering over de nasleep van orkaan Irma. De premier van het eiland stelt dat er al voor de orkaan afspraken waren gemaakt over de ordehandhaving, die niet werden nageleefd. Volgens Marlin was er sprake van miscommunicatie tussen verschillende instanties. Ook over het aanwezige materiaal voor noodhulp is volgens de premier miscommunicatie ontstaan. Die was te wijten aan de mariniers, suggereert Marlin.

De Nederlandse commandant Zeestrijdkrachten noemt dat klinkklare onzin. Minister Plasterk van Koninkrijkrelaties betitelt de kritiek als ‘ergerlijk’, helemaal omdat premier Marlin tegenover hem eerder nog had ontkend dat hij een interview had gegeven. Alleen financieel kan de regering van Sint Maarten volgens de premier de ramp niet aan, omdat het eiland als gevolg van orkaan Irma zijn hele economie is verloren. Middels een inzamelingsactie op Curaçao is er omgerekend zo’n 200.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de orkaanramp. Tijdens een grote radio- en televisieactie op het eiland schatte de directeur van een grote verzekeraar dat de totale schade die uitgekeerd moet worden zo rond de anderhalf miljard euro zal zijn.

Inmiddels zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) dat orkaan Maria de komende twee dagen in kracht zal toenemen en waarschijnlijk de derde categorie op de schaal van Saffir-Simpson kan bereiken. De Nederlandse Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba worden naar verwachting dinsdag getroffen. Maria is de tweede krachtige orkaan binnen twee weken die een aantal Caribische eilanden zal raken. Naar verwachting arriveert de storm vannacht bij de Bovenwindse eilanden, aldus het Hurricane Center. Sint Eustatius en Saba zullen volgens Weeronline niet door de kern van Maria worden geraakt, maar de kans is ongeveer 40 procent dat de wind op beide eilanden orkaankracht bereikt (met windsnelheden van 118 kilometer per uur). Vanochtend was Maria tot zo’n 165 kilometer van Barbados en zo’n 340 kilometer van het Bovenwindse eiland Dominica genaderd. De windsnelheid van de orkaan bedraagt nu bijna 140 kilometer per uur. Onder meer Guadalupe, Martinique en St. Kitts, Nevis en Montserrat maken zich op voor de storm. Ook Puerto Rico is door het NHC gewaarschuwd. Veel van de eilanden in het gebied kampen nog met de vernielingen die werden aangericht door orkaan Irma. Meer dan 1.700 inwoners van Barbuda, waar bijna elk gebouw door Irma werd beschadigd, hebben hun toevlucht gezocht op Antigua, waar Maria alleen zal huishouden als tropische storm. Sint Maarten, dat ook zwaar werd getroffen door Irma, lijkt niet in het pad van Maria te liggen. Wel kan het eiland te maken krijgen met extreme regenval en harde wind.

 

Comments are closed.