Stichting Kibii trekt stekker uit Moengo Festival 2019

Dagbladen overzicht – 18 september 2019
september 18, 2019
LVV in overleg met douanedienst over perikelen rijstexport
september 18, 2019
Show all

Stichting Kibii trekt stekker uit Moengo Festival 2019

Organisatie keert wel groter en sterker terug

Stichting Kibii heeft besloten de stekker uit het Moengo Festival te trekken voor dit jaar. Het festival zou in St. Laurent, Frans-Guyana, worden gehouden nadat duidelijk was geworden dat de situatie het niet toeliet om het hier te organiseren. Met name de directie van Kibii, onder leiding van kunstenaar Marcel Pinas, zegt het te betreuren dat het festival en de werkzaamheden alsook de locatie in een politieke sfeer zijn beland. Alexander Tolin, die fungeert als kunstprojectcoördinator bij de stichting, zegt waarom deze kunst- en cultuurmanifestatie van de baan is.

Er kwam na de persconferenties van vorige week nog een schok. De ondertekening van de overeenkomst voor een bedrag van zo’n US$ 128.000 van de Inter American Development Bank (IDB), ging niet door. Dit geld was bestemd voor het uitvoeren van projecten in Moengo in het district Marowijne. Tolin zegt dat dit het werk niet tegenhoudt.

Stichting Kibii opereert sinds 2009 en richt zich op de ontwikkeling van kunst, muziek, dans en theater in specifiek Moengo. Dit jaar had in feite een jubileumjaar moeten worden. Er wordt al nagedacht om het Moengo Festival groter en sterker te maken, zonder het kerndoel: “het district Marowijne verder ontwikkelen en internationaal op de kaart zetten door middel van kunst en cultuur”, uit het oog te verliezen. 

Alexander Tolin, die is aangesloten bij Stichting Kibii en aan Radio 10 uitlegde waarom het Moengo Festival 2019 niet doorgaat. In het officieel persschrijven laat de organisatie weten: “Nimmer hebben wij met de planning van het festival van dit jaar onze rug willen keren naar onze eigen gemeenschap. Het festival is een culturele, sociale en economische aangelegenheid die belangrijk is voor Moengo en omgeving”, dus meer dan een jaarlijks feest waarnaar wordt uitgekeken. De stichting betreurt het dat de ontstane spanning “heeft geleid tot een verdeeldheid die niet ten goede komt aan de kern van het werk van de stichting. Daarom is Kibii van plan in gesprek te blijven over de voortzetting van het werk en de projecten van de stichting.

Comments are closed.