De stichting Feydrasi fu afrikan srananman heeft onlangs de 228e sterfte dag van de verzetsstrijder Boni herdacht. Dit heeft de organisatie gedaan doormiddel van een Bloemenhulde bij het standbeeld van Kwaku omdat er tot heden geen standbeeld voor deze grootheid gemaakt is.
Boni was de zoon van een weggelopen tot slaaf gemaakte die gedurende jaren verbeten strijd voerde tegen de slavenhouders en die probeerde de verschillende groepen van weggelopen tot slaaf gemaakte in het binnenland te verenigen. Op 20 februari 1793 werd Boni ten gevolge van verraad vermoord.
Volgens de voorzitter van de organisatie Iwan Wijngaarde is het te merken dat de problemen waarvoor Boni gestreden heeft zoals discriminatie en onderdrukking anno 2021 nog steeds plaatsvinden.
De organisatie is sedert 2018 gestart met een pardon en healing project. Bij dit project zal de focus gelegd worden op alle fouten die in het verleden gemaakt zijn uit te praten en te vergeven om vervolgens te leren leven met elkaar. Volgens wijngaarde zal de organisatie beginnen met de basis en beseffen dat de haat en nijd tussen zwarte mensen uitgedreven wordt. Verder eist de organisatie pardon van de kolonisator en een vergoeding om zodoende te starten met projecten voor het healing proces.
De vertegenwoordiger van de vereniging stichting Granie Petter richelieu zegt aan radio 10 blij te zijn met het initiatief van de stichting om over tegaan tot pardon en healing omdat dit ervoor moet zorgen dat alles dat in het verleden gebeurd is vergeven wordt zodat de eenheid tussen zwarten een feit wordt. Richelieu adviseert ook om een verwerkings instituut op te zetten in Suriname omdat de meeste etniciteiten die naar Suriname zijn gekomen pijn hebben geleden.
Tot zover de vertegenwoordiger van de vereniging stichting Granie Petter richelieu en daarvoor de voorzitter van de stichting Feydrasi Fu Afrikan Srananman Iwan Wijngaarde onlangs tijdens de herdenking van de 228e sterfdag van boni.