Stichting Alzheimer gaat onderzoek naar dementie

Dagbladenoverzicht 18 maart 2017
maart 18, 2017
Mogelijk besmet Braziliaans vlees via Rotterdam naar Europa
maart 18, 2017
Show all

Stichting Alzheimer gaat onderzoek naar dementie

Stichting Alzheimer en andere Dementie Suriname gaat onderzoek doen naar dementie. De aankondiging was onderdeel van de allereerste activiteit van de stichting; een lezing die donderdag is gehouden. In Suriname zijn er geen cijfers beschikbaar die aanduidden hoeveel ouderen aan dementie lijden. En dat is de reden waarom de organisatie is opgericht, zegt voorzitter en klinisch geriater, drs. Luckham.

De risicofactoren die het met zich meebrengt, welke vormen van dementie het meest voorkomen en het behandelingsproces bijvoorbeeld, zijn een paar van de zaken die onderzoek in kaart moet brengen.

De stichting zal een tweesporenbeleid voeren: enerzijds op het vlak van onderzoek en het schrijven van projecten. Anderzijds gaat de begeleiding en informatieverstrekking aan de zogenoemde ‘mantelverzorgers’ van dementerenden deel uitmaken van de activiteiten. Dat betekent dat de focus gelegd zal worden op personen die thuis blijven en hun verzorgers. Het belang van goede en geduldige zorg, maar ook van het aanbrengen van regelmaat werd ook besproken tijdens de lezing. Eenzaamheid, verdriet, depressie, woede of frustratie zijn enkele gevoelens waar de dementerende mee te kampen heeft. Hoe meer informatie er naar buiten wordt gebracht over het onderwerp “dementie”, hoe meer het uit de taboesfeer komt. Wat duidelijk moet zijn is dat er nog geen medicijn bestaat voor dementie of Alzheimer. Wel zijn er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen.

Comments are closed.