Dagbladen overzicht – 4 februari 2020
februari 4, 2020
Voorlopig geen verhoging AOV, wel raadsvoorstel verhoging tegemoetkoming zwakke huishoudens
februari 4, 2020
Show all

Stemrecht ook voor mens met een beperking

Women United Suriname en UND starten bewustwordingscampagne

Het is voor personen met een gehoor- en of gezichtsbeperking niet makkelijk gebruik te maken van hun stemrecht. De Stichting Women United Suriname (WUS) en de UNDP zijn daarom een bewustwordingscampagne ‘Zelfstandig Doen’ gestart. WUS-voorzitter Roseline Daan zei maandag  in het Marriott Hotel, bij de start van de campagne, dat het doel is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de rechten van mensen met een beperking. De toegankelijkheid tot deelname aan de verkiezingen is daar een van, benadrukt Daan. Het is volgens haar daarom belangrijk dat de overheid beleid en wetgeving daarop afstemt. De VN heeft vastgesteld wat een overheid moet doen ter verbetering van de positie van mensen met een beperking. En het begint allemaal met ook het stemrecht, zegt Daan.

Bij vorige verkiezingen is overwogen stembiljetten in braille uit te brengen. Het is er uiteindelijk niet van gekomen, zegt de directeur van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname Natasia Hanenberg-Agard. Ombreta Orneni, die een visuele beperking heeft, zei namens de doelgroep dat ze moeite hebben met de wijze waarop zij tot nu toe hun stem moeten uitbrengen.

Suriname heeft het verdrag inzake de Rechten van Personen met een Beperking (CRPD) in 2007 ondertekend en op 29 maart 2017 geratificeerd. De bewustwordingscampagne eindigt in juli 2020. De campagne vindt haar oorsprong in het VN-verdrag Handicap.

Comments are closed.