Stemfies en selfies maken met en van ingekleurd stembiljet verboden

NJP betreurt steekincindent en wijst jongeren op belang van vrede
april 6, 2015
Surinamers doen het redelijk bij Carifta schaakkampioenschappen
april 6, 2015
Show all

Stemfies en selfies maken met en van ingekleurd stembiljet verboden

Het maken van foto’s met de mobiele telefoon van zichzelf (selfies) en het stembiljet dat is ingekleurd(stemfies), is verboden. Wanneer een kiezer toch een stemfie en of een selfie maakt, dan wordt het stembiljet in beslag genomen en door de voorzitter van het stembureau als onbruikbaar afgestempeld. Dit stembiljet is dan ongeldig.

Op de vraag of de wetgeving het maken van stemfies en selfies verbiedt, antwoordt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen, aan Starnieuws dat de stemming geheim is. Dit staat in de wet. Het gaat om algemene, vrije en geheime verkiezingen. “Als iemand gestemd heeft en het stembiljet toont aan anderen, wordt het onbruikbaar en wordt het niet in de stembus gedeponeerd”, zegt Gangapersad. De stemhokken hebben deze keer ook geen gordijnen, zoals dat tot nu toe gebruikelijk was.

Deze maatregel is getroffen, om te voorkomen dat er oneigenlijke handelingen worden gepleegd in het stemhok. Het stembureau kan dan over de rug van de kiezer zien of bijvoorbeeld foto’s worden gemaakt of andere stembiljetten tevoorschijn worden gehaald. De stemhokken zijn zoals gebruikelijk zichtbaar voor het publiek. (Uit: Starnieuws)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.