Stalmest zesmaal in prijs gestegen

Meer dan 300 grondaanvragers  Apoera krijgen eindelijk grondbeschikking
augustus 22, 2017
Santokhi verwacht pittige afronding begrotingsbehandeling
augustus 22, 2017
Show all

Stalmest zesmaal in prijs gestegen

Stalmest, ofte wel afval van koeien, geiten en schapen is zeker zesmaal duurder geworden. Voor een zak van 25 kilo die eerder vijf Surinaamse dollar kostte, vraagt de verkoper nu ruim SRD 30. De prijsstijging is een probleem voor onder anderen landbouwers en bloementelers. Zo vermeldt De Ware Tijd online.

“Ze denken dat we ze willen pesten, maar dat is niet zo, want we maken allemaal deel uit van dezelfde sector. Het probleem is dat men voor kunstmest die geïmporteerd wordt ruim SRD 200 betaalt voor dezelfde hoeveelheid”, zegt de voorzitter van de Veehoudersbond, Mukes Ramlakhan.

Volgens hem was de verhoging nodig omdat de productie minder is geworden. “We gebruiken nu meer voer en daardoor krijgen we minder mest van de dieren. Als ze gras eten is de mestproductie veel meer. Daarnaast speelt ook het weer een rol. De gebruikers geven voorkeur aan stalmest, omdat die voordeliger is en bij regen niet wegspoelt. “De mensen zeggen ook dat de planten beter groeien en bijna geen chemicaliën hoeven te gebruiken om ze gezond te houden.

De bondsvoorzitter betreurt dat onder meer het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de boeren niet ondersteunt, terwijl ze ook een belangrijke schakel zijn binnen de agrarische sector. Hij merkt op dat er mogelijkheden zijn om de productie verder te ontwikkelen, maar de boeren kunnen het niet alleen. Dit probleem is eerder al voorgelegd aan het departement maar er is tot nog toe niets bereikt.

Comments are closed.