STAATSOLIE ZOEKT PARTNER VOOR BORINGEN IN ‘OLIERIJKE’ WATEREN

ZWAKHEID BEDRIJFSLEVEN TOEGEGEVEN
september 20, 2016
Valies: Regering heeft zich niet gehouden aan akkoord
september 20, 2016
Show all

STAATSOLIE ZOEKT PARTNER VOOR BORINGEN IN ‘OLIERIJKE’ WATEREN

Staatsolie kijkt uit naar een partner die haar kan helpen zoeken naar olie in haar meest belovende zoekgebied, namelijk de wateren langs de kust vanaf Commewijne tot Coronie, in de Blokken B en C. “Wij zoeken naar oliebedrijven die gereed en bereid zijn om kapitaal en expertise te besteden in een versneld exploratie- en ontwikkelingsprogramma”, schrijft het bedrijf in zijn uitnodiging aan internationale oliemaatschappijen.

Marny Daal, hoofd Petroleum Contracts van Staatsolie, legt uit, dat het gaat om een zogeheten ‘Farm-In’ operatie, waarbij een of meer partners gezocht worden om de investeringskosten met Staatsolie te delen. Het gaat vooral om een gebied dat vroeger aangeduid werd als ‘Blok 4’, in de Atlantische Oceaan, precies tegenover de meest belangrijke oliebronnen van het bedrijf in Saramacca.

Staatsolie heeft volgens Daal nieuwe indelingen gemaakt van de ‘nearshore blokken’ langs de kust die tot een diepte van dertig meter lopen. “Ze zijn nu ingedeeld op basis van de geologische samenstelling van de bodem. Ook hopen wij de blokken aantrekkelijk te maken voor investeerders door ze te verruimen.” Staatsolie wil in juni 2017 met een partner een deal hebben gesloten. De Farm-In ronde is op 15 september gelanceerd. Gegadigden krijgen eerst inzage in alle exploratie activiteiten die er geweest zijn in dat gebied.

Er is sedert 1930 olie gevonden in de wateren voor Saramacca, waar Staatsolie in de jaren tachtig haar landoperatie lanceerde. De Geologische en Mijnbouwdienst van de Verenigde Staten stuitte per toeval op olie in dat gebied in 1965, toen ze op zoek was naar water. Staatsolie zelf heeft vijf proefboringen in Blok C verricht in 2015 en vond ook olie. Het gaat er nu om genoeg olie te vinden om investeringen in exploitatie faciliteiten rendabel te maken.

Comments are closed.