Staatsbegroting en Ontwikkelingsplan goedgekeurd

Parlement wil dat regering gauw Justitieminister instelt
augustus 23, 2017
Yokohama klaagt Guyanese krant aan wegens smaad
augustus 23, 2017
Show all

Staatsbegroting en Ontwikkelingsplan goedgekeurd

Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 is gisteravond met 31 stemmen voor en 13 tegen goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Ook de begrotingen van de diverse ministeries passeerden zonder moeite de hamer. Na een reeks bijstellingen heeft het parlement de regering het groen licht gegeven om SRD 8,4 miljard uit te geven in het nog resterende dienstjaar. Eén van de aanpassingen betreft de staatsinkomsten, die zijn bijgesteld naar SRD 6,7 miljard. Het begrotingstekort is nu dus SRD 1,7 miljard; goed voor 6,5% van het Bruto Binnenlandsproduct.

Hoewel er nauwelijks geld overblijft om programma’s uit te voeren heeft de regering volgens Financiënminister Gillmore Hoefdraad er wel voor gezorgd dat er voldoende middelen beschikbaar zijn om alle vaste lasten en verplichtingen voor de resterende maanden van het dienstjaar te kunnen betalen. Opmerkelijk is dat de oppositiefractie van de ABOP tegen de totale staatsbegroting heeft gestemd. De begrotingen van zeker acht ministeries kregen wel de goedkeuring van de oppositiepartij.

ABOP-waarnemend fractieleider Marinus Bee. De ABOP heeft gisterenavond niet tegen alle ingediende begrotingen gestemd. Zo kreeg minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken de goedkeuring van Bee en de rest van zijn afwezige fractiegenoten.

Oppositiegenoot de VHP plaatstte ook enkele scherpe kanttekeningen naast het buitenlandbeleid, met name de aankoop van een ambassadegebouw in Parijs.VHP ‘er Mahinder Jogi heeft het gevoel dat de regering bewust informatie achterhoudt van het parlement. Jogi kreeg verrassend bijval van de NDP-fractie.

De NDP-fractieleider Andere Misiekaba zei dat zijn partij voor de begroting van Buza  zou stemmen, onder de voorwaarde dat op een later tijdstip alle documenten rond de aankoop van het ambassadegebouw wordt opgestuurd naar het parlement. Dinsdagavond rond 23:00u waren zowel de staatsbegroting als het ontwikkelings plan 2017-2021 goedgekeurd.

Comments are closed.