Sportverslagen – 30 maart 2020

Vandaag In Het Verleden – 30 maart 2020
maart 30, 2020
Dagbladen overzicht – 31 maart 2020
maart 31, 2020
Show all

Sportverslagen – 30 maart 2020

Athena Chess organiseert van maandag 30 maart tot en met vrijdag 3 april, iedere dag vanaf 20:00u, de eerste editie van de Arena Battle. Dit is een online schaaktoernooi welke uit vijf (5) dagtoernooien bestaat. Middels een grand-prix systeem wordt na het laatste toernooi de algehele winnaar bepaald. Het toernooi is open voor alle Surinaamse ingezetenen met een prijzenpot van SRD 1,200,- . Momenteel is het moeilijk voor schaakclubs om bijeenkomsten te organiseren i.v.m. het besmettingsgevaar van COVID-19. Met behulp van internet is het alsnog mogelijk om onze schakers in contact met elkaar te brengen. Het toernooi zal volledig op Lichess.org afgewerkt worden. Dit is een gratis en open-source schaakplatform welke door vrijwilligers en donateurs in stand wordt gehouden. Hierop worden dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden gespeeld door schakers overal ter wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers zijn ook aangesloten op Lichess. De dagelijkse standenlijst zal gebruikt worden om een algemene standenlijst op te stellen. De winnaar van iedere dag toernooi ontvangt een prijs van SRD 100,- . Na de eindrangschikking op de algemene standenlijst ontvangt de winnaar SRD 300,- , de 2e plaats SRD 125,-, de 3e plaats SRD 75,-, beste Dame SRD 100,- en beste U18 SRD 100,- .Voor meer informatie en deelname kan men naar de website athenachess.com.

Internationaal Sport

De Italiaanse spelersvakbond AIC vreest dat het seizoen in de Serie A niet afgemaakt kan worden. Voorzitter Damiano Tommasi is pessimistischer gestemd na de uitspraken die Vincenzo Spadafora, de minister van Sport, zondag deed. Spadafora kondigde in gesprek met La Repubblica aan dat de Italiaanse regering het verbod op sportwedstrijden in het land zal verlengen tot mei vanwege het coronavirus. Volgens de minister is het “onrealistisch” om te denken dat de sport voor 3 mei wordt hervat. De Serie A zou maandag sowieso al met de spelersvakbond aan tafel gaan om te praten over de spelerssalarissen, maar volgens Tommasi wordt dat nu niet meer het enige gespreksonderwerp in de conferencecall. “Door de uitspraken van minister Spadafora ligt er nu nog een extra kwestie op tafel die besproken moet worden. We maken ons nu namelijk wel zorgen dat het seizoen niet afgemaakt kan worden”, zei Tommasi zondagavond tegen Italiaanse media.

De organisatie van de Premier League werkt aan een bijzonder plan om het voetbalseizoen ondanks de coronacrisis toch te kunnen uitspelen. Volgens de Britse krant The Independent ligt het idee op tafel om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van Engeland. De teams zouden dan allemaal enkele weken in aparte hotels moeten verblijven, afgescheiden van de buitenwereld. De Premier League ligt in ieder geval tot eind april stil. De vrees bestaat dat clubs in financiële problemen als de competitie niet wordt uitgespeeld. De tv-inkomsten voor de twintig ploegen uit de Premier League zijn enorm, maar die zouden gedeeltelijk wegvallen als het seizoen nu stopt. Volgens The Independent zijn de clubs het er al over eens dat de resterende 92 wedstrijden dan maar zonder publiek gespeeld moeten worden. De krant schrijft ook dat er steeds meer steun komt voor het plan om alle betrokkenen (spelers, staf, scheidsrechters en tv-producenten) gedurende twee maanden in isolatie te zetten. Ze komen dan alleen hun hotels uit voor trainingen en wedstrijden en ze zouden allemaal regelmatig getest worden op het coronavirus.

Mart van den Heuvel houdt het na dit seizoen voor gezien als teammanager van PSV. De Brabander bereikt over twee weken de pensioengerechtigde leeftijd, maar blijft aan de Eindhovense club verbonden. De 66-jarige Van den Heuvel is al bijna veertig jaar actief binnen PSV. In 1980 begon hij als fysiotherapeut en sinds 2008 fungeert hij als teammanager. Na dit seizoen wordt Van den Heuvel opgevolgd door Bas Roorda. De oud-doelman is op dit moment als keeperstrainer werkzaam voor FC Groningen en kwam in het verleden als speler uit voor PSV.

In navolging van onder meer de Duitse voetbalclub Schalke 04 gaat ook Tottenham Hotspur gedurende de coronacrisis trainen via een videoverbinding. Manager José Mourinho en zijn staf geven vanaf maandag trainingen die de spelers thuis online live kunnen volgen. In de Engelse Premier League wordt in ieder geval komende maand nog niet gevoetbald. De spelers van Tottenham hebben allemaal een trainingsschema gekregen dat ze thuis moeten uitvoeren. „Het is een flexibel schema, dus je kan het doen wanneer je wil”, zegt middenvelder Harry Winks. Om toch ook een beetje regelmaat erin te krijgen, geeft Mourinho voortaan dagelijks een training via een live-videoverbinding. De Engelsen mogen dagelijks maar één keer de deur uit om bijvoorbeeld een rondje te lopen of fietsen. „Het is dus een kwestie van thuis relaxen én zorgen dat je fit blijft”, zegt Winks. „Ik heb een bal liggen, dus ik kan voetballen in de tuin.”

Net als de Formule 1 is ook de MotoGP gestart met virtuele races zondag werd voor het eerst een virtuele race georganiseerd met tien coureurs. Spanjaard Álex Márquez won deze race. Op 12 april vindt een tweede online race plaats.

De transferwaarde van de voetballers in de vijf grootste competities van Europa neemt als gevolg van de coronacrisis met bijna 30 procent af. Onderzoekers van CIES, een bedrijf dat gespecialiseerd is in voetbalvraagstukken, berekenden dat de gezamenlijke waarde van de selecties van de clubs uit de hoogste divisies in Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië is gedaald van 32,7 naar 23,4 miljard euro. Procentueel gezien vindt volgens CIES de grootste waardevermindering plaats bij Olympique Marseille. De spelers van de Franse club waren op 11 maart bij elkaar 256 miljoen euro waard. Als de competitie niet wordt afgemaakt en er ook geen contracten worden verlengd, zou de gezamenlijke transferwaarde aan het einde van het seizoen op 30 juni zijn teruggelopen tot 159 miljoen. Dat komt neer op een daling van bijna 38 procent.                                                         Als het puur op miljoenen aankomt, daalt de waarde het meest bij Manchester City: van 1,361 miljard naar 949 miljoen euro. Liverpool beschikt volgens CIES over de meest waardevolle selectie ter wereld. De mannen van trainer Jürgen Klopp, onder wie Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, zijn nu gezamenlijk 1,4 miljard waard. Dat zou op 30 juni, als er door het coronavirus niet meer gevoetbald kan worden, net iets meer dan 1 miljard zijn. Volgens de onderzoekers daalt de transferwaarde het hardst bij wat oudere spelers met kortlopende contracten die dit jaar minder wedstrijden spelen dan vorig seizoen. Ze geven als voorbeeld de Franse middenvelder Paul Pogba van Manchester United. De transferwaarde van de 27-jarige Pogba zou teruglopen van 65 naar 35 miljoen euro.

De coronacrisis moet volgend jaar een rol spelen in de openingsceremonie van de uitgestelde Olympische Spelen. Dat zegt producer Marco Balich, de Italiaan die al vaak verantwoordelijk is geweest voor de openings- en sluitingsceremonies bij Zomer- en Winterspelen. Balich zei dat de voorbereidingen voor de openingsceremonie bijna waren afgerond toen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot uitstel besloot. De Italiaan en zijn team waren op dat moment al niet meer in Japan. „Ik ben ervan overtuigd dat de Olympische ceremonie, waarin de mensheid centraal staat, moet refereren aan wat er nu gebeurt”, zei Balich vanuit Milaan, zijn ook zwaar getroffen woonplaats. „We hadden al wat repetities achter de rug. Die waren goed verlopen”, vertelde Balich, die het besluit om de Spelen uit te stellen toejuicht. „We hebben nu de tijd om er de grootste Olympische viering ooit van te maken. We gaan onze wonden likken en dan weer aan de slag. Met de ceremonie hebben we de kans de wedergeboorte van de aarde uit te beelden.”

Eerste voetballer in de Japanse J-League besmet met het coronavirus. Het gaat om Gotoku Sakai, een 29-jarige verdediger van Vissel Kobe die 42 interlands heeft gespeeld voor Japan. De ploeggenoot van onder anderen Andres Iniesta en Thomas Vermaelen kreeg woensdag koorts en sloeg daarom uit voorzorg een dag later al de groepstraining over. Sakai is getest in het ziekenhuis en daaruit bleek dat hij is besmet. Volgens Vissel Kobe heeft verder niemand bij de club symptomen die ook wijzen op besmetting. Het trainingscomplex van de club wordt gedesinfecteerd en is voorlopig gesloten.

Lionel Messi heeft namens de voltallige selectie van FC Barcelona een salarisverlaging van 70 procent aangekondigd, ’zo lang de afgekondigde noodtoestand duurt’, aldus de aanvoerder van de Blaugranas. Er was de afgelopen dagen flink wat kritiek neergedaald op de selectie van de Spaanse landskampioen. Vooral de (bestbetaalde) kopstukken van de Catalaanse grootmacht kregen het flink te verduren.                                        Messi zegt op zijn officiële Instagram-account. „Er is veel gezegd en geschreven over onze salarissen tijdens de estado de alarma (de in Spanje afgekondigde noodtoestand, red.)”, zo begint de zesvoudig winnaar van de Gouden Schoen zijn verklaring. „Allereerst wil ik duidelijk maken dat het altijd onze bedoeling is geweest om salaris in te leveren”, vervolgt de 32-jarige Argentijn. „Omdat we volledig begrijpen dat dit een uitzonderlijke situatie is en wij altijd de eersten zijn die de club altijd hebben geholpen wanneer daar om gevraagd werd, vaak ook op eigen initiatief als de situatie er in onze ogen om vroeg.”                                                                                                          Het irriteert Messi dat er van de club uit druk op de spelers werd uitgevoerd om financiële concessies te doen, zegt hij. „Omdat we altijd al wisten dat we salaris gingen inleveren. Dat dit een paar dagen vertraging heeft opgelopen, komt omdat we naar een juiste manier zochten om ons steentje bij te dragen én om de mensen binnen de club te helpen die het meest door de situatie zijn getroffen en de steun het meest nodig hebben.”                                                                Noem dat steentje maar gerust een gigantisch rotsblok, gezien het genereuze aanbod van Messi en  co. „Wij hebben besloten om 70 procent van ons salaris in te leveren, zolang de noodsituatie duurt. Daarnaast zullen we ook bijdragen aan een fonds, zodat de medewerkers van onze club een salaris voor de volle 100 procent krijgen uitgekeerd.” Messi sloot zijn mededeling af met een groet aan de culés, de Barça-supporters: „Ik wens jullie, al diegenen die getroffen zijn en thuis geduldig wachten tot de pandemie voorbij is, veel kracht in deze loodzware tijden. We zullen hier snel uitkomen, maar we moeten het wel mét elkaar doen.”

Comments are closed.