Sportverslagen – 28 april 2020

SU4SU houdt telethon voor medische zorg
april 28, 2020
10 Mobiel – Kyran Rampersad – 28 april 2020
april 28, 2020
Show all

Sportverslagen – 28 april 2020

Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokio, stelt dat het vierjaarlijkse evenement definitief geschrapt moet worden als het coronavirus ook volgend jaar wereldwijd nog niet onder controle is. De Spelen zouden eigenlijk komende zomer worden gehouden in Tokio, maar zijn door de coronacrisis uitgesteld naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Toch is het de vraag of het virus tegen die tijd genoeg onder controle is, want het is geen optie om het evenement nóg een keer uit te stellen. “Als er nog steeds sprake is van een pandemie, dan worden de Spelen definitief geschrapt”, zegt Mori tegen de Japanse sportkrant Nikkan. “Maar we moeten er wel in blijven geloven. De Spelen in 2021 zouden veel meer waarde hebben dan voorgaande edities, want dat zou betekenen dat we een moeilijk gevecht hebben gewonnen.”

Spelers die op de grond spugen zouden daarvoor een gele kaart moeten krijgen. Dat voorstel komt van Michel D’Hooghe, hoofd van de medische commissie van de FIFA, in aanloop naar de hervatting van de competities. D’Hooghe vreest dat via speeksel COVID-19 kan worden overgedragen. “Op het voetbalveld wordt door veel spelers gespuugd. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar we moeten hier ook voorzichtig mee zijn”, zegt de Belg tegen The Daily Telegraph. “Als we weer beginnen met voetballen, dan moeten we zo veel mogelijk risico’s uitsluiten. Daarom zou spugen strafbaar moeten worden.”

Diego Maradona hoeft niet meer te vrezen voor degradatie met zijn club Gimnasia y Esgrima La Plata. De Argentijnse voetbalbond heeft de competitie maandag definitief gestaakt vanwege de coronacrisis en besloot degradatie voor de komende twee seizoenen uit te sluiten. “We beëindigen alle competities”, bevestigde voorzitter Claudio Tapia van de Argentijnse voetbalbond maandag bij een lokale nieuwszender. “Het plan is om alles pas weer op te starten als de autoriteiten het goedkeuren en als de veiligheid gewaarborgd kan worden.”

Los Angeles Lakers heeft een bedrag van 4,6 miljoen dollar teruggegeven aan een noodfonds voor organisaties die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. De club uit de NBA denkt dat kleinere bedrijven de financiële steun harder nodig hebben. De Lakers hadden zich wel aangemeld voor het zogenoemde Paycheck Protection Program, maar het geld in het door de overheid opgezette noodfonds was snel op. Uiteindelijk bleek dat veel grote organisaties financiële steun hadden ontvangen en veel kleine bedrijven buiten de boot vielen, wat een storm van kritiek opleverde. “Wij kwamen in aanmerking voor een lening en hebben die ook gekregen. Toen we erachter kwamen dat er geen geld meer over was, hebben we onze uitkering teruggestort zodat de financiële steun naar de organisaties kan gaan die de lening het hardste nodig hebben”, zeggen de Lakers in een verklaring tegen ESPN.

Wereldatletiekbond World Athletics heeft 500.000 dollar, ruim 450.000 euro, beschikbaar gesteld voor professionele atleten die vanwege de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. Het noodfonds wordt gebruikt voor atleten die een groot deel van hun inkomen missen vanwege het ontbreken van wedstrijden. Een groot deel van het geld komt van de International Ahtletics Foundation,de stichting wordt voorgezeten door prins Albert II van Monaco. World Athletics-voorzitter Sebastian Coe gaat de werkgroep leiden die gaat bepalen wie voor steun in aanmerking komt. Onder anderen de topatleten Hicham El Guerrouj en Katerina Stefanidi praten daarin mee. World Athletics hoopt het outdoorseizoen op 8 en 9 augustus te hervatten tijdens een weekend met nationale kampioenschappen. De WK indoor in het Chinese Nanjing en de Olympische Spelen in Tokio werden met een jaar verplaatst naar 2021. De EK, die eind augustus in Parijs zouden plaatsvinden, werden afgelast.

Net als in Nederland wordt er in Frankrijk dit seizoen niet meer gevoetbald vanwege het coronavirus. De Franse minister-president Édouard Philippe maakte dinsdag bekend dat erop zijn vroegst begin augustus weer mag worden gevoetbald. Daarmee maakte hij indirect een einde aan de Ligue 1, een van de vijf ‘grote’ Europese competities. Ook de Ligue 2, het tweede Franse niveau, mag niet worden afgemaakt. Het is nog onduidelijk of de compettieleiding een kampioen en degradanten gaat aanwijzen en hoe men de Europese tickets gaat verdelen, iets wat in Nederland veel stof deed opwaaien.De vier overige Europese topcompetities, waaronder de Premier League, de Serie A, La Liga en de Bundesliga, zoeken vooralsnog naar mogelijkheden voor een herstart achter gesloten deuren.Paris Saint-Germain staat na 28 speelrondes aan de leiding. Deploeg heeft met een wedstrijd minder gespeeld een voorsprong van maar liefst 13 punten op nummer twee Marseille.

Manchester City-coach Pep Guardiola en ten minste acht van zijn spelers moeten wellicht veertien dagen in thuisquarantaine wanneer ze terugkeren naar Engeland om de voetbalcompetitie te hervatten. Guardiola verblijft in Spanje sinds zijn moeder begin april overleed, acht van zijn spelers bevinden zich in hun vaderland. Vier collega-managers en spelers van een aantal andere clubs wacht hetzelfde lot als ze terugkeren naar Engeland. Wolverhampton Wanderers-manager Nuno Espírito Santo en zijn coachstaf zijn in Portugal, terwijl zeker vijf spelers van The Wolves elders verblijven. Hetzelfde geldt onder anderen voor Norwich City-manager Daniel Farke en Southampton-coach Ralph Hasenhüttl. De clubs uit de Premier League vergaderen vrijdag over een mogelijke voortzetting van het seizoen. Arsenal, West Ham United en Brighton hebben voorzichtig de training hervat.

Comments are closed.