Sportverslagen – 26 maart 2020

Geen nieuwe coronabesmettingen gemeld door COVID-19 team
maart 26, 2020
Dagbladen overzicht – 27 maart 2020
maart 27, 2020
Show all

Sportverslagen – 26 maart 2020

Internationaal Sport

Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalfederatie (FIGC), is vast van plan de Serie A helemaal uit te laten spelen. Hij sluit niet uit dat er in juli en augustus ook wordt gevoetbald. „We zullen er alles aan doen om de Serie A af te maken. Het is te vroeg om aan een datum te denken, maar we moeten optimistisch zijn. Als het nodig is vragen wij de UEFA en FIFA om ook na 30 juni te mogen spelen, in juli en augustus”, aldus Gravina in de Italiaanse media. Italië was het eerste land dat het voetbal opschortte vanwege de coronacrisis.

De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu sluit niet uit dat de Tour de France achter gesloten deuren’ verreden zal worden. Het is een van de scenario’s waar momenteel naar wordt gekeken. Het doorgaan van de Tour de France is zeer twijfelachtig door de uitbraak van het coronavirus, dat ook in Frankrijk hard heeft toegeslagen. ‘La Grande Boucle’ staat gepland voor 27 juni tot en met 19 juli. Organisator ASO is met de Franse regering in gesprek over de mogelijkheden. “Het is nog te vroeg om te zeggen welke kant het opgaat.” , zegt Maracineanu.

Conor McGregor heeft woensdagavond aangekondigd 1 miljoen euro te doneren aan Ierse ziekenhuizen. Met zijn schenking wil de MMA-vechter bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. “Vandaag doneer ik 1 miljoen euro, voor beschermende materialen aan alle ziekenhuizen in de regio Leinster. De Ierse regio die het zwaarst getroffen is”, schrijft McGregor op Twitter. Hij prees een aantal ziekenhuizen in de regio. “St. James’s, Mater, Tallaght, Beaumont en St. Vincent’s doen geweldig werk. Waar zou de wereld zijn zonder al die dappere mannen en vrouwen? God zij met jullie en houdt jullie veilig en gezond.” Een dag eerder had McGregor nog opgeroepen tot een volledige lockdown in Ierland om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ierland telt zo’n vijftienhonderd besmettingen met het COVID-19-virus en negen dodelijke slachtoffers.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voert gesprekken met de Internationale Atletiekfederatie om de Olympische Spelen in Tokio te verplaatsen naar de maanden juli en augustus in 2021. Dat meldt de Japanse krant Yomiuri. Coördinator John Coates van het IOC zegt in de krant dat de Spelen waarschijnlijk tussen half juli en eind augustus worden afgewerkt. Die planning valt tussen de tennistoernooien van Wimbledon en de US Open. ,,We willen de data binnen vier weken bekendmaken”, zegt hij. Het is onduidelijk of de Spelen volgend jaar gaan botsen met het WK zwemmen (16 juli – 1 augustus) en WK atletiek (6 – 15 augustus). Atletiekbaas Sebastian Coe heeft al gezegd dat zijn WK met een jaar kan worden uitgesteld. Volgens Coates is het de bedoeling dat de Spelen volgend jaar met hetzelfde draaiboek gaan werken. De bedoeling blijft dat de marathon niet in Tokio maar in het koelere Sapporo wordt gelopen. IOC-voorzitter Thomas Bach noemde het verplaatsen van het evenement woensdag “een grote legpuzzel.” Hij denkt dat er offers en compromissen nodig zijn om tot een oplossing te komen, maar heeft er vertrouwen in dat de partijen eruit komen.

Rafael Nadal wil samen met basketbalspeler Pau Gasol geld inzamelen om de coronacrisis te bestrijden in Spanje. Hij draagt de andere Spaanse topsporters op om gezamenlijk 11 miljoen euro op te halen. Nadal en Gasol willen het geld doneren aan het Rode Kruis, dat met een dergelijk bedrag voldoende beschermde uitrusting kan aanschaffen en de infrastructuur kan verbeteren om zodoende families te helpen die door het coronavirus zijn getroffen. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen door het COVID-19-virus. Er zijn op dit moment 56.197 besmettingen geconstateerd en er zijn al 4.145 dodelijke slachtoffers gevallen. Alleen in Italië overleden meer personen aan de ziekte (7.503). Nadal is niet de enige toptennisser die zich vol inzet in de strijd tegen het coronavirus. Roger Federer doneerde woensdag samen met zijn vrouw 1 miljoen Zwitserse frank aan Zwitserse gezinnen die extra kwetsbaar zijn. Bijna alle sport ligt de komende tijd stil vanwege de uitbraak van het virus. In het tennis bijvoorbeeld werden alle ATP- en WTA-toernooien op gravel afgelast en werd bovendien Roland Garros uitgesteld.

De organisatie van Wimbledon houdt volgende week spoedberaad over de gevolgen die de coronacrisis heeft voor de komende editie, die op 29 juni van start zou moeten gaan. Daarbij liggen alle scenario’s op tafel, inclusief uitstel en het volledig schrappen van het toernooi. Er zal nauw overleg worden gevoerd met de tennisbonden ATP, WTA, ITF en de andere Grand Slams. Wimbledon liet eerder al weten de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwgezet in de gaten te houden en daarbij te overleggen met de Britse overheid. Vorige week besloot de Franse tennisbond om Roland Garros, dat voor 24 mei tot en met 7 juni op de agenda stond, te verplaatsen naar september. Die beslissing zette kwaad bloed in de tenniswereld, omdat er geen overleg met andere betrokkenen aan vooraf was gegaan.

Comments are closed.