Sportverslagen – 24 maart 2020

Werknemersbond Hakrinbank legt werk neer om bekrachtigde wet
maart 24, 2020
Dagbladen overzicht – 25 maart 2020
maart 25, 2020
Show all

Sportverslagen – 24 maart 2020

Internationaal Sport

In navolging van veel andere organisaties heeft het Olympisch en paralympisch comité van de Verenigde Staten zich maandagavond (lokale tijd) uitgesproken tegen het doorgaan van de Olympische Spelen. De USOPC dringt aan op uitstel vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het Olympisch comité in de VS vroeg 1.780 Amerikaanse sporters naar hun mening om zo een belangrijk standpunt over de Spelen te kunnen formuleren. Op basis van die enquête concludeert de USOPC dat uitstel de enige oplossing is.

Een definitief besluit over het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio laat niet lang meer op zich wachten. De internationale druk om de Spelen vanwege de coronapandemie dit jaar niet te houden, neemt steeds verder toe. Diverse landen hebben al aangekondigd het evenement te boycotten als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vasthoudt aan de geplande periode van 24 juli tot en met 9 augustus. De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag telefonisch contact met IOC-voorzitter Thomas Bach over mogelijk uitstel van de Olympische Spelen vanwege het coronavirus. De Japanse regering onderhandelt met het IOC over uitstel van de Spelen in Tokio met maximaal een jaar, meldt de Japanse krant Sankei. Volgens een regeringsmedewerker, die anoniem wordt opgevoerd, zullen de Spelen uiterlijk een jaar worden opgeschoven.                                                                                                                   Het IOC maakte zondag bekend dat binnen vier weken een beslissing wordt genomen over het al dan niet uitstellen van de Spelen, maar de druk op het IOC en Japan voor een snelle beslissing neemt met de dag toe. Het vooraanstaande IOC-lid Dick Pound liet in een interview maandag weten dat de Spelen zullen worden uitgesteld. „Het staat nog niet vast hoe we verder gaan, maar de Zomerspelen gaan niet op 24 juli van start, dat weet ik wel”, zei hij.

Formule 1-baas Chase Carey denkt dat de aangepaste kalender van de koningsklasse in de autosport vijftien tot achttien races zal tellen, als er vanaf de juli weer gereden kan worden. De Amerikaan verwacht dat zijn sport meteen klaar zal zijn voor de eerste Grand Prix. Het Formule 1-seizoen zal waarschijnlijk ook later eindigen dan gepland. “We verwachten dat de einddatum later zal liggen dan de originele einddatum van 29 november”, aldus Carey. “Het is niet mogelijk om nu al een meer specifieke kalender te delen door de onvoorspelbaarheid van de situatie, maar we verwachten dat we de komende maand meer inzicht zullen krijgen in de situatie van elk betrokken land en de problemen rond het reizen naar die landen.” De eerstvolgende Grand Prix staat voorlopig voor 14 juni in Canada gepland, maar ook de race in Montreal staat op losse schroeven door de coronacrisis.

Comments are closed.