Sportverslagen – 23 maart 2020

Coronavirus (Covid-19):
maart 23, 2020
Dagbladen overzicht – 24 maart 2020
maart 24, 2020
Show all

Sportverslagen – 23 maart 2020

Internationaal Sport

In de meeste landen van de wereld is er vanwege het coronacrisis geen sport, maar in China verzamelen sporters en trainers zich weer om zich voor te bereiden op de herstart van de competities. Zo ook Stanley Menzo, die woensdag terugkeert naar het land waar de uitbraak van het virus begon. “Hoe het precies is, weet ik natuurlijk niet maar ik hoor goede verhalen”, zegt de 56-jarige oud-international. “Ik ben benieuwd wat ik aantref.” Nu zal de oud-doelman van onder andere Ajax in China niet direct voor de groep staan. Na een medische screening zal Menzo eerst twee weken in afzondering moeten.

Als de Olympische Spelen in Tokio komende zomer doorgaan, dan doen Canadese sporters in ieder geval niet mee. Zowel het Olympisch als het paralympisch comité maakte dat zondag bekend. Canada doet een beroep op het internationaal Olympisch comité (IOC) en op gezondheidsorganisatie WHO om de Spelen met een jaar uit te stellen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Canada, het eerste grote land dat zegt komende zomer niet mee te willen doen aan de Spelen, heeft zijn atleten inmiddels medegedeeld zich voor te bereiden op de Spelen in 2021. Het Australische Olympisch comité (AOC) wilde nog niet zover gaan dat ze de Spelen zullen boycotten als die deze zomer zullen plaatsvinden, maar heeft de Australische sporters wel geadviseerd zich voor te bereiden op eventuele Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2021.

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA ziet in de coronacrisis een goede aanleiding om te kijken naar ingrijpende veranderingen in zijn sport. “We moeten denken in kansen”, zegt Infantino maandag, op zijn vijftigste verjaardag, in een interview met La Gazzetta dello Sport. “Misschien kunnen we het mondiale voetbal hervormen door een stap terug te doen.” De Europese voetbalbond UEFA besloot vorige week om het EK met een jaar te verplaatsen en de Zuid-Amerikaanse federatie CONMEBOL deed hetzelfde met de Copa América.Infantino hoopt dat die “mentaliteit van solidariteit en samenwerking” ook gebruikt zal worden om op de lange termijn veranderingen in het voetbal door te voeren.

La Liga en de Spaanse voetbalbond hebben maandag besloten de nationale profcompetities voor onbepaalde tijd stil te leggen. Pas als de gezondheidsorganisaties groen licht geven, worden de wedstrijden hervat. La Liga lag al tot begin april stil vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het aantal bevestigde besmettingen in Spanje staat inmiddels op 33.089 en er zijn al 2.182 mensen aan het COVID-19-virus overleden. Door die beslissing wordt de kans alsmaar kleiner dat het seizoen afgemaakt kan worden. De 28e, 29e en 30e speelronde moeten hoe dan ook ingehaald worden. Meerdere spelers van Valencia, dat onlangs tegen Atalanta speelde in de Champions League, zijn met het coronavirus besmet. Zaterdag werd bekend dat voormalig Real Madrid-voorzitter Lorenzo Sanz aan het virus is overleden.

Het Russisch Olympisch comité (ROC) heeft maandag vraagtekens geplaatst bij de manier waar de organisatoren van de Olympische Spelen onder druk worden gezet door een aantal landen. Veel sportbonden in de wereld willen dat het vierjaarlijkse evenement wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. “De pogingen die worden gedaan om de organisatoren onder druk te zetten zodat ze overhaaste beslissingen maken, vinden wij onacceptabel”, schrijft het ROC in een verklaring. “Het ergste wat er nu kan gebeuren, is dat er paniek uitbreekt. Daarom roepen wij alle betrokken op om kalm te blijven.” Onder meer de zwem- en atletiekbond in de Verenigde Staten en diverse Olympische comités hebben het internationaal Olympisch comité (IOC) verzocht om de Spelen uit te stellen. Zelfs de Japanse autoriteiten, die lange tijd vol vertrouwen waren dat de Spelen komende zomer gewoon door konden gaan, erkennen nu dat uitstel een serieuze optie is. De Russen vertrouwen erop dat het IOC de juiste beslissing neemt.

Ook de Grand Prix van Azerbeidzjan is uitgesteld vanwege het coronavirus. Het aantal afgelaste races in de Formule 1 komt daarmee op acht. De race stond gepland voor 7 juni. De Grand Prix van Canada, die een week later op het programma staat, is nu de eerste race die vooralsnog wel doorgaat. Eerder ging er al een streep door de GP’s van Australië, Bahrein, Vietnam, China, Nederland, Spanje en Monaco. Door het schrappen van Azerbeidzjan staan er nog slechts veertien Grands Prix op de kalender. Een seizoen moet uit minimaal acht races bestaan om mee te tellen als wereldkampioenschap.

Comments are closed.