Sportverslagen – 23 april 2020

Coronavirus (Covid-19):
april 23, 2020
Mogelijke vervolging van Financiënminister Hoefdraad
april 23, 2020
Show all

Sportverslagen – 23 april 2020

Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, heeft nog maar eens benadrukt dat het hervatten van evenementen geen prioriteit is als de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld kunnen worden. De voormalige topzwemster acht de kans aanwezig dat er dit jaar helemaal geen sportwedstrijden gehouden kunnen worden. “Eén ding is zeker en dat is dat sport geen prioriteit is in onze samenleving en ook niet bij de regering”, zei Maracineanu woensdagavond bij Eurosport. “De kans is groot dat het verbod op grote publieksevenementen wordt verlengd tot september of zelfs tot het moment dat we een vaccin hebben.” In Frankrijk is er op dit moment een lockdown tot 11 mei en zijn evenementen tot midden juli verboden. Door de huidige coronamaatregelen werden Roland Garros en de Tour de France verplaatst, maar het is de vraag of het Grand Slam-toernooi en de grootste wielerronde van het jaar later in 2020 wel door kunnen gaan.

De Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola heeft aan de Formule 1-organisatie aangeboden om dit jaar een Grand Prix achter gesloten deuren te organiseren. Het circuit wil de sport te hulp schieten nadat veel races zijn geannuleerd. Het circuit in Imola stond tussen 1981 en 2006 onafgebroken op de Formule 1-kalender als de Grand Prix van San Marino. In 1994 overleed Ayrton Senna er na een ongeluk op de baan. “De huidige situatie zien wij als een mogelijkheid om ons kandidaat te stellen voor een Grand Prix”, zegt circuitbaas Selvatico Estense tegen Motorsport.com. “De Formule 1 heeft races nodig om aan de voorwaarden van het wereldkampioenschap te voldoen, dus waarom dan niet op Imola?”

De KNVB en clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie gaan ervan uit vrijdag een compleet plan te kunnen presenteren over de vervolgstappen in het betaalde voetbal, nu premier Rutte heeft bevolen dat er tot 1 september niet wordt gevoetbald. Meest cruciale punt is de sportieve afhandeling van het onvoltooide seizoen door de KNVB. De financiële gevolgen van de keuze is iets voor de clubs om mee te dealen. Verder willen de clubs in een keer naar buiten treden over eventuele plannen betreffende salarisaanpassingen voor kantoorpersoneel, directie, spelers, trainers en andere stafleden. Hierbij zal er een optie zijn dat sponsors en fans hun te veel betaalde geld als een vorm van ’steun aan de club’ verstrekken.

Als de voetbalcompetitie in een land niet kan worden afgemaakt moet de nationale bond op grond van de meest actuele ranglijst beslissen wie in de Champions League en de Europa League mogen spelen. Dat heeft de UEFA volgens diverse internationale media donderdag besloten. Het is nog niet bekend of en zo ja hoe de Champions League en de Europa League dit seizoen worden hervat. Mogelijk gebeurt dat, in aangepaste vorm, nog in augustus.

De Bundesliga leek hard op weg om hervat te worden, maar tot nader order is een besluit over de hervatting van de Duitse competitie uitgesteld, zo bleek vandaag. De Duitsers wilden binnenkort alweer beginnen met voetbal. Maar de hervatting van de Bundeliga en Tweede Bundesliga is tot nader order uitgesteld. Dat is vanmiddag besloten tijdens een vergadering van de Duitse voetballiga. ,,Het is niet aan ons om een datum te noemen” zei directeur Christian Seifert van de DFL. ,,Dat moet de politiek doen.” Een precieze datum is op dit moment dus nog niet bekend.

Eerder deze maand werd al bekend dat het EK vrouwenvoetbal, dat eigenlijk in 2021 zou plaatsvinden, wordt uitgesteld naar 2022. We weten nu ook wanneer dat toernooi precies wordt gehouden, want de Engelse voetbalbond (FA) en de UEFA hebben de data vastgesteld: 6 tot en met 31 juli 2022. De verplaatsing is het gevolg van het verschuiven van het EK voetbal voor mannen en de Olympische Spelen, die beide nu in de zomer van 2021 plaatsvinden. Het toernooi wordt gehouden in Engeland.

Comments are closed.