Sportverslagen – 21 april 2020

CORONAVIRUS (COVID-19)
april 21, 2020
Dagbladen overizcht – 22 april 2020
april 22, 2020
Show all

Sportverslagen – 21 april 2020

Internationaal Sport

De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora is zeer terughoudend waar het gaat om hervatting van de hoogste voetbalcompetitie van het land, de Serie A. „Op dit moment is een herstart van de competitie noch de hervatting van de training op 4 mei zeker”, zei hij op de televisiezender RAI. Op woensdag staat een gesprek tussen de regering en de voetbalbond op het programma. „Zelfs als we zouden toestaan dat de clubs weer in training gaan, wil dat nog niet zeggen dat de competitie een paar weken later ook weer kan beginnen”, aldus de minister. De sportofficials hebben voorgesteld de spelers vanaf 4 mei in afzondering te zetten en voortdurend te testen, zodat gezondheidsrisico’s zo veel mogelijk worden uitgesloten. De Serie A in het zwaar door de crisis getroffen land ligt al sinds 12 maart stil. De laatst gespeelde wedstrijden werden zonder publiek afgewerkt. De clubs hebben nog 12 wedstrijden te gaan. Juventus is koploper, met slechts 1 punt voorsprong op achtervolger Lazio. In Italië zijn inmiddels ruim 24.000 mensen gestorven aan het virus. De laatste dagen is weliswaar sprake van enige verbetering, maar de regering blijft uiterst voorzichtig.

Lewis Hamilton maakt persoonlijk een einde aan de geruchten over dat hij in de nabije toekomst in een andere wagen zal zitten dan die van zijn huidige werkgever Mercedes. Op Instagram reageerde Hamilton op een bericht uit The Sun dat een droomtransfer van de Brit naar Ferrari van de baan is. „Ten eerste is er geen sprake van een droom om naar een ander team te verkassen”, aldus de zesvoudig wereldkampioen. „Ten tweede, er is geen reden om hier weg te gaan. Ik ben samen met de mensen die er al sinds de eerste dag voor mij zijn. Wij, Mercedes, zijn het beste team!”, zegt Hamilton, die een korte tijd later het bericht weer van sociale media verwijderde.

Innokenti Samochvalov, een 22-jarige verdediger van Lokomotiv Moskou, is overleden. De club uit Rusland maakte dat nieuws maandag bekend. Samochvalov werd tijdens een individuele training onwel en kwam later te overlijden. Wat er precies is gebeurd is vooralsnog onduidelijk. „De omstandigheden worden momenteel onderzocht”, schrijft Lokomotiv op de eigen website. De verdediger stond sinds 2015 onder contract bij Lokomotiv, maar kwam nooit uit voor het eerste elftal. De laatste jaren kwam hij in actie voor Kazanka, het tweede elftal van Lokomotiv. „Hij was een aardig en behulpzaam persoon. Een goede vriend. Lokomotiv is geschokt door wat er is gebeurd. Het geeft ons enorm veel verdriet. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Innokenti”, aldus Lokomotiv Moskou. Samochvalov laat een vrouw en zoon achter.

De Chileense tennisser Nicolás Jarry is door federatie ITF voor elf maanden geschorst vanwege dopinggebruik. De nummer 89 van de wereld testte begin dit jaar positief op het spierversterkende middel ligandrol en anabole steroïden. De verboden stoffen werden in november vorig jaar aangetroffen bij een controle tijdens de Davis Cup Finals in Madrid. De 24-jarige Jarry werd in januari al voorlopig geschorst. Volgens Jarry kwamen de verboden middelen in zijn urine terecht door vitaminepillen uit Brazilië. De ITF gaat akkoord met die uitleg, maar houdt de tennisser verantwoordelijk voor zijn daden. Hij gaat niet in beroep tegen de schorsing, die met terugwerkende kracht ingaat per november. “Een juridisch proces zou me alleen maar meer stress en onzekerheid geven”, verklaart de Chileen, die momenteel sowieso niet in actie kan komen vanwege de coronacrisis. Jarry won vorig jaar in het Zweedse Bastad zijn enige ATP-toernooi tot dusver. De 38e plek is vooralsnog zijn beste positie op de wereldranglijst.

De eerste twee afleveringen van de documentaire over basketbalicoon Michael Jordan hebben een recordaantal kijkers getrokken in de Verenigde Staten. De Amerikaanse sportzender ESPN, dat ’The Last Dance’ uitzendt, meldde dat gemiddeld 6,3 miljoen mensen zondagavond de eerste aflevering van een uur hebben bekeken. Het tweede deel trok 5,8 miljoen kijkers. Volgens ESPN stemden nog nooit zoveel mensen af op een documentaire.              The Last Dance gaat over het laatste succesjaar van Jordan met Chicago Bulls, het seizoen 1997-1998.                       De documentaire bevat interviews en nog nooit eerder vertoonde beelden. Jordan en co werden het hele jaar gevolgd door een camerateam. Het levert een bijzonder inkijkje achter de schermen op.

Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dragen samen de extra kosten die ontstaan door het uitstellen van de Olympische Spelen. Volgens schattingen van onderzoekers lopen die op tot zo’n 5 miljard euro. In een Q&A (vragen en antwoorden) op de website benadrukt het IOC dat die kosten gedeeld zullen worden. „De Japanse premier Shinzo Abe heeft ermee ingestemd dat Japan de kosten blijft dekken zoals staat afgesproken in de bestaande overeenkomst voor 2020. En het IOC blijft verantwoordelijk voor zijn deel van de kosten”, meldt het overkoepelende comité. „Voor het IOC is al duidelijk dat de extra kosten honderden miljoenen dollars bedragen.”Japan heeft al meer dan 10 miljard euro geïnvesteerd in het organiseren van de Olympische Spelen. Vanwege het coronavirus is het mondiale sportevenement, dat komende zomer in Tokio zou worden gehouden, met een jaar uitgesteld.Het leidt vooral tot extra organisatiekosten, zoals het opnieuw huren van (sport-)locaties, herdrukken van promotiemateriaal en aantrekken van personeel.

Terwijl de Formule 1-auto’s voorlopig nog op hun plek blijven staan, wordt er achter de schermen tussen de teams al wél een strijd gevoerd. De discussie rond het budgetplafond zorgt ervoor dat de renstallen lijnrecht tegenover elkaar staan. Een akkoord lijkt nog ver weg, maar er zal in de komende weken toch een compromis gevonden moeten worden. Nadat er al jaren over het idee werd gesproken, werd de invoering van een budgetplafond in het najaar van 2019 officieel gemaakt. Tegelijk met het intreden van de revolutionaire regels vanaf 2021 zou ieder team een limiet van het te besteden geld opgelegd krijgen. De belangrijkste reden voor de invoering van het budgetplafond naast het verlagen van de kosten: de verschillen in competitiviteit tussen de teams verkleinen. De drie rijkste teams – Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing – maken al jaren de dienst uit. Andere renstallen komen zelden nog op het podium. Een zege voor een ander team dan ‘de grote drie’ is al sinds 2013 niet meer voorgekomen. Een ander bijkomend voordeel van de kostenverlaging is dat het aantrekkelijker wordt voor potentiële teams en motorfabrikanten om in te stappen. Met tien teams is de bezetting van de Formule 1-grid historisch gezien relatief dun. Instappen in de Formule 1 is duur en niet aantrekkelijk, zolang de kans op succes op korte termijn is uitgesloten. De drie topteams werkten de afgelopen jaren met een budget dat ergens tussen de 450 en 500 miljoen euro ligt. Ter vergelijking: Williams had ‘slechts’ 130 miljoen euro te besteden. Al sinds de aankondiging van het budgetplafond discussiëren de teams over de hoogte van de limiet. Formula One Management (FOM) en de FIA zetten eind vorig jaar tijdens de presentatie van de nieuwe regels in op een limiet van 175 miljoen dollar (155 miljoen euro). Dat is nog steeds meer dan sommige kleinere teams te besteden hebben, maar een stuk minder dan de topteams per jaar uitgeven. De teams, die allemaal inspraak in deze beslissing hebben, gingen informeel akkoord.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) maken dinsdag op een persconferentie bekend wat de volgende stap in de coronacrisis is. De kans lijkt groot dat sportevenementen voorlopig verboden blijven. Vijf vragen over wat de beslissing kan betekenen voor de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Waarom kijkt de Eredivisie vol spanning naar de persconferentie van Rutte? Het advies van de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), waar het kabinet de besluitvorming over de coronamaatregelen op baseert en dat de NOS in handen heeft, is om het verbod op evenementen tot 1 juni “voor langere tijd te verlengen”. Georganiseerde sport is volgens het OMT ook te risicovol. Als het kabinet deze adviezen overneemt, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat het seizoen in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie nog hervat wordt. De KNVB houdt juist al weken vast aan het standpunt dat er alles aan gedaan wordt om het seizoen – op een veilige manier – af te maken. Het financiële aspect weegt daarbij zwaar. Nu het voetbal stilligt, drogen de inkomsten op en kan de toekomst van een club zomaar in gevaar komen. Daarnaast ontstaat een complexe situatie als blijkt dat het seizoen niet kan worden afgemaakt. Wordt Eredivisie-koploper Ajax uitgeroepen tot kampioen? Hoe worden de Europese tickets verdeeld? En welke clubs degraderen en promoveren? Op die vragen moet een antwoord komen.

Waar de UEFA tot voor kort vasthield aan het uitspelen van de nationale competities en in het verlengde daarvan de Champions League en Europa League, heeft de meerderheid van de 55 aangesloten nationale voetbalbonden vandaag laten weten de competities te willen stopzetten. Na het overleg heeft de UEFA meer begrip naar wat leeft onder de nationale bonden, maar zal een besluit niet eerder vallen dan donderdag, wanneer het uitvoerend comité deze zaak bespreekt. Intussen beraadt de UEFA zich over de positie van clubs in landen waar de competitie niet wordt uitgespeeld, maar die nog niet zijn uitgeschakeld in één van de twee grote Europese clubtoernooien. Voetbalbonden zoals in Duitsland, Italië, Spanje en Engeland die het seizoen graag toch willen afmaken, krijgen de vrijheid van de UEFA om dit waar mogelijk te bewerkstelligen.

Dick Advocaat is ook volgend seizoen trainer van Feyenoord. De Rotterdamse club heeft het contract met de 72-jarige oefenmeester verlengd tot medio 2021. Advocaat werd afgelopen najaar aangesteld als opvolger van Jaap Stam, die na een slechte seizoenstart de eer aan zichzelf hield. Van de veertien eredivisie-duels onder zijn leiding werden er elf gewonnen en drie gelijkgespeeld. Ook werd de finale van de KNVB-beker bereikt. Advocaat begon zijn trainersloopbaan in 1981 en liet eerder al weten dat Feyenoord zijn laatste club als coach is. Hij heeft gewerkt bij onder meer PSV, Glasgow Rangers, Zenit Sint-Petersburg AZ, Sunderland en FC Utrecht.  

Alle twintig clubs uit de Italiaanse Serie A hebben dinsdag de intentie uitgesproken om het seizoen gewoon uit te spelen, als daar de mogelijkheid toe is. De clubs spraken elkaar via een videoverbinding en kwamen unaniem tot de beslissing dat het beste is om het lopende seizoen af te maken, als de regering daar toestemming voor geeft. De Serie A ligt al geruime tijd stil vanwege het coronavirus. “Het hervatten van de competitie zal alleen gebeuren met inachtneming van de medische protocollen voor de bescherming van de spelers en alle medewerkers”, meldt de Serie A in een verklaring. In Italië worden de coronamaatregelen de komende weken langzaam afgebouwd, nadat maandag voor het eerst meer personen genezen werden verklaard dan positief testten.

FC Barcelona verkoopt de naam van stadion Camp Nou voor één seizoen aan een sponsor om geld op te halen in de strijd tegen de coronapandemie. De volledige opbrengst komt ten goede aan wereldwijde onderzoeksprojecten. De actie is uniek, want sinds de opening in 1957 heeft het iconische Camp Nou – met een capaciteit van ruim 99.000 het grootste voetbalstadion van Europa – nooit een andere naam gehad. De komst van een sponsor betekent zeer waarschijnlijk niet dat de naam Camp Nou verdwijnt, maar dat de naam van het investerende bedrijf voor een jaar aan de huidige naam van het stadion wordt toegevoegd.

Het Eredivisie-seizoen wordt door de uitbraak van het coronavirus niet afgemaakt. Doordat het kabinet alle evenementen en daarmee ook Eredivisiewedstrijden heeft verboden, is het seizoen voorbij. Het verbod op evenementen, waar Eredivisiewedstrijden onder vallen, was tot 1 juni van kracht en wordt verlengd met drie maanden. “Tot 1 september zal er geen betaald voetbal zijn”, zei premier Mark Rutte dinsdag op de persconferentie over de coronamaatregelen. Ook wedstrijden zonder publiek spelen is voor 1 september geen optie, omdat ook die duels gelden als evenementen.

Comments are closed.