Verschillende wetenschappers vragen zich af of de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar zomer wél kunnen doorgaan. Een Japanse viroloog is zelfs “zeer pessimistisch” over de kansen dat het evenement kan beginnen op 23 juli 2021. “Om eerlijk te zijn, geloof ik niet dat het waarschijnlijk is dat de Spelen volgend jaar gehouden zullen worden”, zegt hoogleraar Kentaro Iwata van de afdeling infectieziekten van de universiteit van Kobe maandag in een videoconferentie met correspondenten in Japan. “Om de Spelen te kunnen houden moet er aan twee voorwaarden zijn voldaan: het COVID-19-virus moet onder controle zijn in Japan én het moet wereldwijd onder controle zijn, want er zullen sporters en fans van over de hele wereld naar Tokio komen. Het internationaal olympisch comité (IOC) besloot vorige maand om de Zomerspelen een jaar te verplaatsen, naar de periode 23 juli tot en met 8 augustus 2021.
De Franse spelersvakbond UNFP vindt het verstandig als alle voetbalcompetities worden beëindigd. Voorzitter Sylvain Kastendeuch snapt niet dat er nog plannen worden gesmeed om het seizoen af te maken. “Zonder spelers is er geen voetbal. We moeten ze daarom beschermen tegen de risico’s waaraan ze worden blootgesteld”, schrijft Kastendeuch maandag in zijn column voor Le Monde. Vooralsnog is onduidelijk wat er met de Europese competities gaat gebeuren, die al langere tijd stilliggen vanwege de coronacrisis. De UEFA riep alle nationale bonden begin deze maand op om niet te stoppen. De Europese voetbalbond en de aangesloten landen vergaderen dinsdag verder over het einde van het seizoen. Volgens Britse media is de UEFA in ieder geval van plan om het voetbaljaar op 29 augustus af te sluiten met de Champions League-finale in Istanboel.
Hoewel het EK met een jaar is verschoven naar de zomer van 2021, wil de Johan Cruijff ArenA zich ‘gewoon’ beschikbaar stellen als één van de twaalf stadions waarin gespeeld wordt. Directeur Henk Markerink heeft goede hoop dat dat zal lukken. Het EK wordt voor het eerst in twaalf landen gehouden. Naast Amsterdam zijn Londen, Sint-Petersburg, München, Rome, Bakoe, Dublin, Kopenhagen, Boekarest, Boedapest, Glasgow en Bilbao normaal gesproken de speelsteden. Aanvankelijk zou het EK komende zomer van 12 juni tot en met 12 juli worden gehouden. Ruim een maand geleden besloot de UEFA in samenspraak met alle betrokken partijen om het toernooi vanwege de coronacrisis te verplaatsen naar 11 juni tot en met 11 juli volgend jaar.
Iker Casillas hoopt nog altijd stiekem op een rentree. De 38-jarige Spaanse doelman van FC Porto kreeg bijna een jaar geleden een hartaanval tijdens een training en leek daardoor zijn carrière te moeten beëindigen. “Ik moet natuurlijk wel realistisch zijn. Het belangrijkste is uiteraard mijn gezondheid. Het is aan de artsen om te bepalen of een comeback nog mogelijk is. Maar het gaat inmiddels goed met mij”, zegt Casillas zondag tegen FC Porto TV. Voorzitter Jorge Nuno Pinto da Costa van FC Porto verklapte in februari dat de routinier na dit seizoen stopt omdat hij zich wil richten op zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Spaanse voetbalbond RFEF. Casillas ontkent dat nu dus. “Ik heb nog een contract tot volgend jaar zomer hier bij FC Porto, dus ik wil zeker proberen om nog een keer onder de lat te staan tijdens een wedstrijd. Maar nogmaals, dat ligt niet in mijn handen, maar in die van de artsen.”
Tennisser Novak Djokovic ziet het als een probleem als vaccineren tegen het coronavirus verplicht wordt om weer te mogen tennissen. “Persoonlijk ben ik tegen vaccinatie en ik zou niet door iemand gedwongen willen worden om een vaccin te nemen om te kunnen reizen”, zei de nummer 1 van de wereld in een facebookchat met Servische medesporters. Djokovic is niet alleen tegen verplichte vaccinatie, maar vraagt zich ook af wat er gebeurt wanneer het tennis kan worden hervat en er is nog geen vaccin beschikbaar. Djokovic reageerde in de chat op de bewering van de voormalige Franse toptennisster Amélie Mauresmo, die vindt dat er niet kan worden getennist als er nog geen vaccin is tegen het coronavirus. Aangezien experts verwachten dat het vaccin pas volgend jaar beschikbaar is, zou het betekenen dat er dit jaar niet meer zal worden getennist.
La Liga, de Spaanse voetbalbond RFEF en de nationale sportraad van Spanje CSD hebben een akkoord bereikt over de hervatting van de training bij Spaanse clubs, mits ze voldoen aan de strenge maatregelen van de overheid.De voorzitters van La Liga, de RFEF en de CSD vergaderden zaterdag liefst acht uur met elkaar over de toekomst van de voetbalcompetities tijdens de coronacrisis.
“We zijn tot een akkoord gekomen over het hervatten van trainingen bij profclubs”, meldt de nationale sportraad maandag in een verklaring. “Dit besluit blijft wel afhankelijk van de ontwikkeling van de coronapandemie en de besluiten die het ministerie van Volksgezondheid neemt. Daarom mag de training alleen hervat worden als er aan strenge medische protocollen wordt voldaan.”
Er komt zo een voorlopig einde aan de moeizame discussies tussen La Liga-baas Javier Tebas en RFEF-voorzitter Luis Rubiales, die het de afgelopen jaren over weinig eens leken te zijn. De verklaring meldt niet hoe die protocollen er precies uitzien en wanneer de clubs uit La Liga weer zullen beginnen met trainen.Real Sociedad kondigde ruim een week geleden als eerste club in Spanje aan dat het weer ging trainen, maar een dag later kwamen de Basken daar na gesprekken met de sportraad weer op terug.La Liga wordt in ieder geval niet voor eind mei hervat. De Spaanse spelersvakbond denkt dat 6 juni een mogelijke datum voor de herstart van het seizoen kan zijn.
Real Madrid denkt er serieus over na om het restant van het huidige seizoen af te maken in Estadio Alfredo Di Stefano. In dat stadion (capaciteit van 6.000 toeschouwers) speelt normaal gesproken de belofteploeg van de Koninklijke. Omdat er bij een hervatting van de competitie waarschijnlijk toch geen toeschouwers aanwezig mogen zijn, lijkt het de club een goed idee om Bernabéu te ontlasten. Daar kan dan een geplande verbouwing worden voortgezet. Vanwege de coronacrisis wordt er ook in Spanje al anderhalve maand niet gevoetbald. Madrid is zwaar getroffen door het coronavirus. In de hoofdstad van Spanje zijn ruim 7.000 mensen bezweken aan de virusaandoening. Onder hen voormalig voorzitter Lorenzo Sanz.
De Europese voetbalbond UEFA heeft geen harde deadline gesteld waarop de nationale competities uitgespeeld moeten zijn. Het streven is om dat voor 3 augustus te doen, maar UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin benadrukt hier flexibel mee te willen omspringen. „Er is geen specifieke deadline. We onderzoeken verschillende opties wanneer de competities kunnen eindigen, waarbij we wel rekening houden met de start van het volgende seizoen”, zei Ceferin in de Italiaanse krant Corriere della Sera. „Het wordt wel heel moeilijk om een seizoen in september of zelfs oktober nog uit te spelen. Dat zou wel heel veel impact hebben op de speelkalender voor 2020-2021.” Mocht er over enkele weken weer gevoetbald worden in Europa, dan gebeurt dat volgens Ceferin in ieder geval voor lege tribunes. „Maar het is beter om te voetballen zonder publiek dan helemaal niet te voetballen”, zegt de Sloveen. „Voetbal kan de emotie en vreugde terugbrengen in de huiskamers van de fans. En na verloop van tijd gaan de stadions weer volstromen, daar ben ik zeker van.” De UEFA vergadert dinsdagmiddag via een videoverbinding weer met de nationale bonden. De federatie hoopt dan antwoorden te kunnen geven op de talloze vragen die leven bij de 55 aangesloten lidstaten.
De coronacrisis en de daaraan verbonden lockdownmaatregelen in de diverse landen hebben geleid tot een forse toename van psychische klachten bij profvoetballers en -voetbalsters. Uit een onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPRO onder 1602 respondenten blijkt het percentage spelers en speelsters dat kampt met depressieve gedachten en angstgevoelens verdubbeld te zijn ten opzichte van een vergelijkbaar onderzoek in december/januari, dus voor de corona-uitbraak in Europa. Volgens de FIFPRO vertoont maar liefst 22 procent van de ondervraagde speelsters symptomen, die gerelateerd kunnen worden aan een depressie. Bij het eerdere onderzoek was dat 11 procent. Bij de mannen gaat het om 13 procent tegenover zes procent bij het vorige onderzoek, dat regulier wordt afgenomen om te onderzoeken hoe spelers omgaan met de druk en de stress die bij het profbestaan om de hoek komen kijken. Ook heeft 18 procent van de speelsters te kampen met angstgevoelens en datzelfde geldt voor 16 procent van de spelers. ,,Deze cijfers laten zien dat er een sterke toename is in het aantal spelers dat lijdt aan angstgevoelens en aan depressie gerelateerde symptomen sinds het coronavirus heeft geleid tot een lockdown van het voetbal”, aldus Vincent Gouttebarge, chief medical officer van de FIFPRO. Het onderzoek is uitgevoerd onder speelsters en spelers in Australië, België, Botswana, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Malta, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Schotland, Zuid-Afrika, Zwitserland en de Verenigde Staten. Allemaal landen die te maken met (gedeeltelijke) lockdowns ter bestrijding van het coronavirus.