Sportverslagen – 2 juni 2020

Besmettingsgevallen blijven stijgen
juni 2, 2020
Besmettingsgevallen blijven stijgen
juni 3, 2020
Show all

Sportverslagen – 2 juni 2020

Internationaal Sportnieuws

Europese competities:

Bundesliga:
Maandag: Köln-RB Leipzig 2-4 Woensdag: Werder Bremen-Eintracht Frankfurt

Lionel Messi gaat zijn contract uitdienen bij FC Barcelona. De 32-jarige Messi heeft volgens Spaanse media geen gebruik gemaakt van een clausule in zijn huidige verbintenis. Op basis daarvan had hij dit jaar transfervrij kunnen vertrekken naar een andere club. Die optie is nu echter verlopen, waardoor hij zijn contract tot medio 2021 in Camp Nou naar verwachting zal respecteren. Messi speelt sinds 2004 voor FC Barcelona. Zijn vastgestelde afkoopsom bedraagt volgens Spaanse media 700 miljoen euro.

Vijf spelers en twee leden van de technische staf van FC Barcelona zouden besmet zijn geweest met het coronavirus. Het betreft wel oude gevallen, waarbij is onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen. De spelers en stafleden zouden geen klachten hebben gehad en inmiddels gewoon meetrainen. De namen zijn niet bekend gemaakt.

*Wereldvoetbalbond FIFA heeft nationale bonden opgeroepen geen straffen op te leggen aan spelers die op het veld solidariteit uiten naar aanleiding van de gewelddadige dood van de Afro-Amerikaan George Floyd. In een verklaring vraagt de FIFA in „deze omstandigheden het gezonde verstand te gebruiken.” Een opmerkelijke stellingname van de FIFA, die normaal politieke, religieuze of maatschappijkritische uitingen van voetballers tijdens wedstrijden verbiedt. Verscheidene spelers stonden afgelopen weekend na het maken van een doelpunt in de Bundesliga stil bij het overlijden van Floyd.

Bokser Floyd Mayweather betaalt voor de begrafenis van George Floyd, dat maakte een vertegenwoordiger van hem bekend. De voormalig vijfvoudig wereldkampioen heeft contact gehad met de familie die het aanbod heeft geaccepteerd. Mayweather betaalt niet alleen voor de begrafenis op 9 juni in Houston, maar ook voor diensten die in andere steden zullen plaatsvinden.

*De Braziliaanse voetbalclub Vasco da Gama is hard getroffen door het coronavirus. Bij een nieuwe testronde reageerden zestien spelers positief. De besmette groep is in isolatie geplaatst. De spelers van Vasco da Gama trainden bij de club nog individueel. Groepstrainingen zijn in Brazilië nog niet toegestaan. Bij topclub Flamengo, winnaar van de Copa Libertadores, testten begin mei 38 medewerkers positief op het coronavirus. Onder hen drie spelers en trainer Jorge Jesus. Desondanks wil president Jair Bolsonaro, die het coronavirus lange tijd slechts ‘een griepje’ noemde, dat de voetbalcompetitie zo snel mogelijk hervat wordt.

*’Blackout Tuesday’, opgezet door de internationale muziekindustrie als protest tegen de gewelddadige dood van George Floyd, heeft ook de KNVB geïnspireerd. De voetbalbond heeft al z’n social media-kanalen ‘op zwart’ gezet. Clubs, waaronder Ajax, AZ, Feyenoord en PSV, tonen zich solidair met de actie waarmee wordt stilgestaan bij de dood van Floyd na hardhandig optreden door de politie. De clubs plaatsten op hun social media een volledig zwarte afbeelding met daarbij emoticon-vuistjes in diverse kleuren. Bij PSV namen de spelers plaats op de middencirkel van hun trainingsveld met één knie op de grond. De houding is overgenomen van Colin Kaepernick, de American football-speler die zo vier jaar geleden protesteerde tegen de manier waarop Afro-Amerikanen nog regelmatig onderdrukt worden in de Verenigde Staten. De KNVB publiceerde bovendien een foto die vorig jaar november werd genomen van Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, die na een doelpunt in de interland tegen Estland beiden een arm (zwart en wit) naast elkaar hielden. De aanleiding destijds was het racisme waarmee Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira enkele dagen daarvoor geconfronteerd was geweest. Oranje-international Memphis Depay, maandag al present bij de grote anti-racismedemonstratie in Amsterdam, zette een zwarte afbeelding op Instagram met daarbij de tekst ‘Black lives matter’.

Comments are closed.