Sportverslagen – 13 mei 2020

SoZaVo geeft uitleg over sociaal noodpakket regering
mei 13, 2020
10 Mobiel – Abigail Soeke – 13 mei 2020
mei 13, 2020
Show all

Sportverslagen – 13 mei 2020

Internationaal Sportnieuws:

FC Utrecht hoopt bij de UEFA af te dwingen dat de TOTO KNVB Bekerfinale van dit jaar alsnog wordt gespeeld. De KNVB besloot eind april bij het beëindigen van het Eredivisie-seizoen ook een streep door de eindstrijd in De Kuip te zetten. De advocaten van FC Utrecht sturen deze week een dossier naar de UEFA en de Europese voetbalbond zou beloofd hebben de zaak serieus te onderzoeken. De Nederlandse premier maakte enkele weken geleden bekend dat tot 1 september geen betaald voetbal toegestaan is in Nederland. De KNVB besloot daarop de Eredivisie te beëindigen én geen nieuwe datum te zoeken voor de bekerfinale, die op zondag 19 april tussen FC Utrecht en Feyenoord zou gaan. Een flinke domper voor FC Utrecht, want bij winst op Feyenoord had de club een ticket voor de Europa League veroverd. Via de competitie plaatste Utrecht zich niet voor Europees voetbal, omdat de club daar als nummer zes van de Eredivisie niet voor in aanmerking kwam. Wat het extra pijnlijk maakte: de vijfde plek geeft wél recht op een Europa League-ticket. Daarop staat Willem II, met slechts drie punten meer én een duel meer gespeeld, terwijl het doelsaldo ook minder goed was.

FC Utrecht probeert het KNVB-besluit dus eerst via de UEFA aan te vechten. Mogelijk wordt daarna nog naar de rechter of sporttribunaal CAS gestapt.

Waar de competities in Frankrijk en Nederland definitief zijn geschrapt, zijn veel landen juist bezig om het seizoen weer te hervatten. De Bundesliga gaat zaterdag alweer verder en in Spanje en Engeland hopen ze de competitie in juni te hervatten.

Voormalig topjudoka Wang Ki-chun mag nooit meer een functie in de judowereld vervullen. De 31-jarige tweevoudig wereldkampioen is door de Zuid-Koreaanse judobond voor het leven geschorst, omdat hij wordt beschuldigd van het seksueel lastigvallen van een minderjarige. Wang werd begin mei gearresteerd. Hoewel hij nog niet officieel schuldig is verklaard, vindt de Zuid-Koreaanse judobond dat hij de integriteit van de sport in diskrediet heeft gebracht. De disciplinaire commissie van de bond besloot hem daarop voor het leven te schorsen. Wang, die in 2016 een punt achter zijn loopbaan zette en nog terug hoopte te keren als judocoach, heeft zeven dagen om in beroep te gaan.

Onder anderen LeBron James, Stephen Curry en Kevin Durant hopen dat het huidige NBA-seizoen wordt afgemaakt zodra er in de Verenigde Staten weer op professioneel niveau mag worden gesport. Dat is volgens diverse Amerikaanse media de uitkomst van een conference call die werd geïnitieerd door Chris Paul van Oklahoma City Thunder, tevens de voorzitter van de NBA-spelersraad. De rondgang had een informeel karakter, aangezien de spelersraad geen officiële verklaring over de conference call afkondigde. Naar verluidt hebben inmiddels alle betrokken partijen een bericht ontvangen dat de NBA en de spelers het seizoen willen afmaken. De NBA ligt sinds 11 maart stil en er moeten in het reguliere seizoen nog 259 duels worden gespeeld. Mocht de competitie worden hervat, dan gaat dit naar alle waarschijnlijkheid in afgeslankte vorm gebeuren. Het is de verwachting dat de NBA in juni een beslissing neemt over het seizoen.

Niet alleen in Duitsland, maar in steeds meer Europese landen wordt er groen licht gegeven om de voetbalcompetitie te hervatten. In Spanje, Engeland en Italië zijn er vooral nog veel gesprekken over een herstart. Een overzicht. De Duitse Bundesliga wordt op zaterdag 16 mei de eerste grote Europese competitie waarin er weer wedstrijden worden gespeeld. De 82 resterende duels zullen achter gesloten deuren en volgens een streng protocol worden afgewerkt. De Premier League is druk bezig met Project Restart, een uitgebreid plan om vanaf juni het seizoen uit te kunnen spelen met per wedstrijd maximaal vierhonderd mensen in een stadion. Er is echter flink wat onzekerheid, ook omdat verschillende clubs en spelers hun zorgen hebben geuit over het plan.

Tot 1 juni mogen er sowieso geen sportwedstrijden plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk. De regering hoopt dat evenementen daarna wel kunnen doorgaan, mits ze achter gesloten deuren worden gehouden.

SC Cambuur en De Graafschap horen donderdag of ze alsnog naar de eredivisie promoveren. De voorzieningenrechter van de Rechtbank in Utrecht doet dan uitspraak in het kort geding dat beide clubs uit de eerste divisie tegen de KNVB hebben aangespannen. Beide clubs stonden eerste en tweede in de Keuken Kampioen Divisie, toen het seizoen van het betaald voetbal vanwege het coronavirus werd afgebroken. Die plaatsen hadden na afloop van het hele seizoen recht op promotie naar de eredivisie gegeven. De KNVB wil volgend seizoen echter geen eredivisie met 20 clubs, ook omdat veel burgemeesters en korpschefs daar geen voorstander van zijn.

Comments are closed.