Specialist Pickering: ‘Nieuw zorgstelsel niet realistisch gebaseerd’

VP bij opening Jaarbeurs: Vanaf januari pensioen voor alle werkers
november 29, 2013
Klimaatexperts bieden DNA hapklare ontwerpwet
november 29, 2013
Show all

Specialist Pickering: ‘Nieuw zorgstelsel niet realistisch gebaseerd’

Terwijl medische specialisten investeren in kwaliteitsverbetering, blijven beleidsmakers aanmodderen met de gezondheidszorg. “We kunnen de bevolking niet onthouden van specialistische zorg die wel aanwezig is”, stelt Kenneth Pickering aan DWT-Online. Hij geeft leiding aan het Thorax Centrum Paramaribo (TCP), dat woensdag zijn vijfjarige bestaan vierde.

Pickering nam vooral het nieuwe zorgstelsel op de korrel en vindt dat door dit stelsel patiënten beperkt worden in hun genot aan adequate zorg. “Als specialist wil ik me niet afvragen of ik wel onderzoek mag doen bij een patiënt. Ik wil niet geconfronteerd worden met een financieel vraagstuk, we willen mensen behandelen”, zegt de cardioloog ontstemt. Het huidige basispakket is volgens hem onduidelijk en zijn diverse zaken niet gebaseerd op de realiteit.

Patiënten mogen zich nu voor niet meer dan vijftienduizend Surinaamse dollar laten behandelen bij de cardioloog, terwijl een operatie alleen al twintigduizend kost. “De gezondheidszorg blijft zich ontwikkelen, technisch is er veel meer mogelijk, medici leiden zichzelf op, maar iemand moet het betalen.”

Met een wachtlijst van ongeveer 150 patiënten is het duidelijk dat de uitbreiding van het centrum prioriteit geniet. Uit een kostenplaatje blijkt de uitbreiding ongeveer één miljoen Surinaamse dollar te kosten. Met hoop op ondersteuning van de regering in haar achterhoofd, zoekt de leiding volgens Pickering zelf ook naar donoren. In dit kader zijn er al gesprekken gevoerd met de Islamic Development Bank en andere organisaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.