Spanningen tussen VS en Iran lopen op

17e Bigi Broki Waka wordt komende zondag gelopen
januari 3, 2020
Sportverslagen – 3 januari 2020
januari 3, 2020
Show all

Spanningen tussen VS en Iran lopen op

– Olieprijs omhoog

-VS doodt Iraanse generaal bij luchtaanval in Bagdad

Trump vindt Soleimani verantwoordelijk voor miljoenen doden

-Iran dreigt met vergeldingsacties

De Amerikaanse president Trump zegt dat de geliquideerde Iraanse generaal Soleimani verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen mensen, inclusief demonstranten in Iran zelf. Ook verwondde en doodde hij duizenden Amerikanen en plande hij de dood van nog veel meer van hen. “Maar nu is hij gepakt!”, zo zegt Trump over de dodelijke aanval op Soleimani. Trump zegt dat Soleimani werd gehaat en gevreesd in Iran, maar volgens hem zouden Iraniërs dat nooit toegeven. Ook twitterde de Amerikaanse president onder meer dat Iran nooit een oorlog heeft gewonnen, maar ook nog nooit een onderhandeling heeft verloren. De Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken heeft onder meer met China, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk gebeld om uitleg te geven over de dodelijke droneaanval bij de luchthaven van Bagdad. Hij zei dat er Amerikaanse levens op het spel stonden als Soleimani niet zou worden geliquideerd. Pompeo gaf verder echter geen details.  

De hoogste Iraanse leider, ayatollah Khamenei waarschuwt dat de VS “een zware vergelding wacht” en president Rohani zegt dat Soleimani’s “martelaarschap Iran vastberadener zal maken om Amerika ’s expansiezucht te weerstaan en de islamitische waarden van het land te verdedigen”. Khamenei heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De olieprijs is vrijdag gestegen, naar aanleiding van de Amerikaanse luchtaanval. De prijs van een vat Brent-olie steeg met 3 procent naar 68,27 dollar. Voor een vat WTI-olie werd 62,96 dollar betaald, 2,8 procent meer dan op donderdag. Het zijn de grootste prijsbewegingen in de afgelopen maand. In september maakten de olieprijzen ook een flinke stijging door, na de aanval op olieraffinaderijen van Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse aanval markeert een dramatische escalatie van de ‘koude oorlog’ tussen Iran, de Verenigde Staten en Amerikaanse bondgenoten in de regio, zoals Saoedi-Arabië en Israël. Soleimani was razend populair in zowel zijn eigen land als Irak, waar hij hielp de orde te herstellen nadat de opmars van Islamitische Staat het Iraakse leger tot een wilde terugtocht dwong. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, noemde de aanval “wettig” en stelde dat de risico’s enorm waren geweest als de VS geen actie tegen Iran had ondernomen.

Israël, de andere grote vijand van Iran en de belangrijkste bondgenoot van de VS, heeft zijn strijdkrachten in een verhoogde staat van paraatheid gebracht naar aanleiding van de aanval. Deskundigen zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat Iran zal aansturen op een open conflict, aangezien de Iraanse strijdkrachten niet zijn opgewassen tegen de Amerikaanse. Ze achten het waarschijnlijker dat Iran zijn invloed in de regio zal aanwenden om vergeldingsacties op een kleinere schaal uit te voeren, bijvoorbeeld via pro-Iraanse milities in landen als Irak, Syrië en Libanon.

Comments are closed.