South Carolina wil miljoen mensen evacueren voor orkaan Matthew

Wetenschappers roepen wereldleiders op tot actie tegen Rusland
oktober 5, 2016
De Telesur 10 Mobiel Met Isfahany Nagessersing
oktober 5, 2016
Show all

South Carolina wil miljoen mensen evacueren voor orkaan Matthew

Orkaan Matthew heeft Haïti gisteren vol getroffen. Totnogtoe is er één dode gemeld maar dat aantal loopt vermoedelijk nog op. In het westen van het land zijn veel dorpen aan de kust onder water komen te staan. Tal van bomen zijn ontworteld en daken van vaak armoedige huisjes weggeblazen. De ravage is enorm, maar over de totale schade durfden de autoriteiten en reddingsdiensten geen voorspellingen te doen. Hoewel Matthew al verder is getrokken, is het gevaar nog niet geweken.

Mede door de ontbossing en plaatselijk 600 millimeter regen per vierkante meter dreigen in Haïti nog aardverschuivingen en modderstromen. In het aangrenzende Dominicaanse Republiek is ook veel schade aangericht. Daar zijn vier dodelijke slachtoffers te betreuren. De orkaan trekt volgens de prognoses via de Bahama’s naar de oostkust van Florida. De gouverneur van de Amerikaanse staat South-Carolina wil als gevolg hiervan meer dan een miljoen bewoners aan de kust evacueren. Matthew is de hevigste orkaan die in tien jaar over het Caribische gebied raast.

De verwachting is dat hij vrijdag of zaterdag de Amerikaanse kust bereikt. Ook in Florida is uit voorzorg al de noodtoestand uitgeroepen. Door de orkaan zijn tot nu toe waarschijnlijk minstens zes mensen omgekomen. Met snelheden tot 230 kilometer per uur is het de sterkste orkaan in het gebied in ongeveer tien jaar. Het is de eerste storm in vier jaar tijd in het Caribisch gebied die categorie 5 bereikt.

Comments are closed.