Sociaal Economische Raad moet weer functioneren’

Aanpak filevorming Wijdenboschbrug
januari 2, 2015
Varkensector boert goed
januari 2, 2015
Show all

Sociaal Economische Raad moet weer functioneren’

De Sociaal Economische Raad moet weer gaan functioneren zodat vraagstukken die het in werking treden van de wet Minimumuurloon met zich meebrengt, besproken kunnen worden. Dit zegt directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Steven MacAndrew.

Volgens minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, zullen werkgevers die het salaris van hun personeel optrekken naar de minimumstandaard, genoodzaakt zijn om ook de lonen van andere werknemers die al meer dan het minimumloon verdienden, naar boven bij te stellen.”De wet Minimumuurloon zal ongetwijfeld grote invloed hebben op het klein- en middelgrootbedrijf, omdat deze bedrijven te maken krijgen met verhoogde personeelslasten en dus een verzwaring van de operationele kosten.

Werkgevers zullen deze verzwaring nauwgezet volgen in de komende periode, zodat de benodigde bedrijfsbeslissingen genomen kunnen worden.”  De beslissingen “kunnen variëren van verhoging van de prijs van goederen en diensten tot het sluiten van het bedrijf of inkrimping van personeel, indien bedrijven niet meer winstgevend en concurrerend kunnen opereren.”

Ook krijgen met name werkgevers in de horecasector te maken met de verhoging van energiekosten. Voorlopig worden geen sancties opgelegd voor het niet naleven van de wet Minimumuurloon. “We zullen het voorlopig houden op controle, informatieverstrekking en het geven van waarschuwingen als mensen zich niet aan de wet houden. Maar er komt een moment waarop tegen overtreders wel sancties, namelijk boetes opgelegd zullen worden”, aldus Miskin.

1 Comment

  1. Wie zijn de huidige 13 leden? En de minister van PLOS was belast met uitvoering van de wet SER.; wiens taak is dat nu?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.