Sobere maar betekenisvolle 9e herdenking Inheemsen dag

Koffie weetje
juli 20, 2015
Vandaag in het Verleden
juli 21, 2015
Show all

Sobere maar betekenisvolle 9e herdenking Inheemsen dag

De Internationale Dag voor Inheemse Volkeren van de Verenigde Naties wordt in Suriname dit jaar voor de 9e maal als Nationale Dag gevierd. Behalve in inheemse dorpen zoals Galibi, Bernarddorp,  Apoera, zal de stichting Nationale Herdenking Dag der Inheemsen een herdenkingshappening houden in de Palmentuin. Dit in samenwerking met de stichting Amazone markt en de Amazone Partij Suriname. APS.

 

Josien Aloema van de herdenkingsorganisatie, zegt aan Radio 10 dat de herdenking ook dit jaar moet leiden naar meer bewustzijn van eenheid en saamhorigheid onder de inheemsen en meer nog onder de Surinaamse bevolking. Door de financieel economische crisis, vindt de viering in de Palmentuin alleen op 8 en 9 augustus plaats, terwijl op 7 augustus bij het APS centrum aan de President Da Costalaan een pre-herdenkingsfeest wordt georganiseerd.

 

8 augustus is opening van de Amazonemarkt en op 9 augustus zal om zes uur in de ochtend de Mayavuurceremonie ter verering van de Inheemse voorouders plaatsvinden. Inheemse muziek en dans en eten en drinken en art & craft zullen niet ontbreken. Suriname’s eerste bewoners hebben zes jaar gevochten voor de officiële erkenning van 9 augustus als Nationale Inheemsen Dag.

 

 

Comments are closed.