SLM dichtbij akkoord met vliegmaatschappijen voor inzetten huurtoestellen bij overmacht

Politie vestigt aandacht op kinder- en drugmisbruik via trim- en wandelloop
juli 25, 2014
DNA-analyses slachtoffers vliegramp Oekraïne moeten verwantschap aantonen
juli 25, 2014
Show all

SLM dichtbij akkoord met vliegmaatschappijen voor inzetten huurtoestellen bij overmacht

Suriname Airways is dichtbij een akkoord met chartervliegmaatschappijen Titan Airways uit Engeland en het Portugese Euro Atlantic Airways, voor de huur van vliegtuigen, bij overmachtssituaties op de mid-Atlantische route. Voorbeeld van een dergelijk situatie, doet zich op dit moment voor, met het wegvallen van de SLM Airbus A340-300 door een technisch mankement, sinds de vorige week.

 

Daar de Airbus het enige vliegtuig is waarmee de ‘national carrier’ op de route Paramaribo-Amsterdam vice versa opereert, ontstaat er bij het uit bedrijf gaan van het toestel, al dan niet gepland, meteen een probleem voor vervoer van de passagiers. De pech die de SLM volgens Clyde Cairo, Commercieel directeur van de maatschappij had, was dat het toestel uitviel, midden in het hoogseizoen, wanneer haast alle maatschappijen volgeboekt zijn. De SLM kon dus geen beroep doen op collega-bedrijven, om gestrande passagiers op te vangen met minimale vertraging. ‘We zitten in de piek van de piekperiode’, laat Cairo zich aan Radio 10 ontvallen.

 

Het gevolg was dat de SLM genoodzaakt was vluchten uit te stellen en haar vliegschema drastisch aan te passen. Vooral toen bleek dat hun toestel langer uit bedrijf zou blijven, vanwege aanvullende testen die uitgevoerd worden, na het verhelpen van het mankement met het brandstoftoevoersysteem.

 

Uit de testen is gebleken dat er inderdaad nadere werkzaamheden nodig zijn, voor het definitief oplossen van het technisch probleem aan het toestel. Daarvoor zijn dinsdag enkele Airbusspecialisten uit de VS gearriveerd, die samen met technici van de SLM werken aan het brandstofindicatieprobleem van het vliegtuig. Dit zal nog enkele dagen in beslag nemen. Intussen heeft de SLM gisteren de laatste groep gestrande passagiers volgens het gewijzigd schema vervoerd naar hun plaats van bestemming, met ingehuurde capaciteit van bovengenoemde chartermaatschappijen en ook het Spaanse Pulmantur.

 

Over vooral de laatstgenoemde vliegmaatschappij blijken veel klachten te zijn over de geboden service aan boord. Mensen schijnen vooral moeite te hebben met het slechte eten en apparatuur dat het niet doet. Bovendien vliegt deze maatschappij met haar eigen cabinepersoneel, weliswaar aangevuld met observers van de SLM, om te helpen de SLM-standaarden te handhaven, wat niet altijd lukt ,geeft Cairo toe, vanwege de soort overeenkomst met de maatschappij. Ook de catering wordt deels door Pulmantur aangeleverd. Het ander deel vult de SLM in. Dit is letterlijk niet in de smaak gevallen.

 

Op dit moment voert de SLM gesprekken met Titan Air en Euro Atlantic, waarin wordt bedongen dat bij het wegvallen van het eigen SLM toestel, één, dan wel beide vliegmaatschappijen, binnen enkele uren kunnen inspringen. Met zo min mogelijk vertraging van de vluchten in het reguliere vliegschema.

 

Volgens Clyde Cairo zijn gedupeerde passagiers van de afgelopen week vrij om claims in te dienen, als men vindt dat daar reden voor is. De SLM zal die conform de regels in behandeling nemen en indien nodig ook conform compenseren. ‘Daar gaat de SLM niet voor uit de weg’, benadrukt Cairo. Echter is de maatschappij nu van oordeel, dat in deze situatie sprake is geweest van overmacht. Dan nog is de SLM bereid claims in behandeling te nemen en inhoudelijk te bekijken. De SLM verwacht binnenkort tot overeenstemming met de chartermaatschappijen te komen, om situaties als die van de afgelopen week, in de toekomst te voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.